Vitamina B8 sau Vitamina H
Se mai numeste si biotina sau vitamina H; o substanta hidrosolubila, care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza.
Alimentele (proaspete, de preferinta) si flora intestinala furnizeaza dozele necesare organismului. Vitamina B8 sau H este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante.
Doza zilnica recomandata: 0,3 mg (300 mcg).
Copiii au nevoie de o cantitate de 50-90 mcg/zi.
Surse
Carnea proaspata, legumele si fructele crude (neprelucrate termic sau conservate) sunt necesare pentru aportul zilnic de biotina, ca si drojdia de bere, organele de vita, laptele, produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, cerealele integrale, porumbul, melasa, nucile.
Roluri si caracteristici
- ajuta la degradarea acizilor grasi, glucozei, aminoacizilor;
- intervine in sinteza acizilor grasi si a proteinelor;
- are capacitatea de a produce hidratii de carbon din molecule, reintregind rezervele organismului;
- stimuleaza cresterea parului si intarzie caderea acestuia;
- impiedica incaruntirea prematura;
- calmeaza durerile musculare.
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B8
Probabilitatea ca organismul sa sufere de carenta de biotina este practic nula, cu exceptia incapacitatii genetice de a absorbi aceasta vitamina. Pierderea apetitului, oboseala, aparitia unor dermatite semnaleaza aceasta carenta.
Cercetari recente atrag atentia asupra influentei biotinei asupra nivelului zaharului din sange la diabetici (tipul II): bolnavii care nu sunt dependenti de insulina si au nivelul glicemiei ridicat prezinta un nivel inferior al biotinei fata de cel al unei persoane sanatoase.
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B8
Chiar luata in doze mari, vitamina B8 sau H nu este toxica.
Note utile
- Asociata cu vitaminele B2, B3, B6, poate fi un intaritor eficace.
- Albusul de ou crud si frisca (aviz amatorilor de frisca!) anuleaza efectele biotinei.
- Suplimentarea de biotina este recomandata in tratamentul cu antibiotice.