Vitamina B9
Cunoscuta sub numele de acid folic - deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac, mai precis - aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism.
Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile acide sau alcaline. Aidoma plantelor si microorganismelor, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.
Doza zilnica recomandata: 400 mcg (sau 0,4 mg).
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600-800 mcg (0,6-0,8 mg).
Surse
Necesitatile corpului nostru sunt pe deplin satisfacute printro alimentatie echilibrata: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, ca si porumb, morcov, fa sole verde, caise, banane, portocale, mazare, rosii, grau, ou, ficat, migdale, lapte, branzeturi fermentate.
Roluri si caracteristici
- ajuta la formarea ADN-ului;
- actioneaza ca un factor de crestere;
- este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia;
- favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
- creste productia de lapte matern;
- previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
- protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
- protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B9
Desi se gaseste in multe alimente, pot aparea carente mai ales la femeile insarcinate, la persoanele care folosesc medicamente precum contraceptive orale, aspirina, barbiturice, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene (acidul folic nu este absorbit in intestin). Acidul folic poate fi distrus in timpul prepararii.
Simptomele carentei de vitamina B9: anemie, diaree, ulceratii intestinale, astenie, depresie.
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B9
Dozele mari nu creeaza nici o problema organismului uman. O cantitate importanta de vitamina B9 poate ''ascunde'' un deficit de vitamina B12. Trebuie supravegheat aportul ambelor vitamine, mai ales in cazul viitoarelor mame si al vegetarienilor.
Note utile
- Marii consumatori de alcool risca sa piarda acidul folic din organism.
- In combinatie cu alte vitamine din complexul B, acidul folic intareste sistemul imunitar.