5 mituri distruse

mituri"Prima regula este sa incalci toate regulile" - acesta este moto-ul unei companii italiene de succes, producatoare de faianta si gresie. Fiind un domeniu extrem de dinamic si de permisiv, care se axeaza, in principal, pe creativitatea si ingenuozitatea profesionistilor sai, designul interior poate adopta aceasta "regula" ca general valabila. Subscriind ei, ne vom referi, in continuare, la cateva dintre regulile de baza ale designului interior si la felul in care acestea pot fi incalcate, fara a aduce nici un prejudiciu esteticii spatiului amenajat.

1 - Nu folositi pattern mare in incaperi mici
Camera ar parea incarcata si spatiul sufocant. Este o regula generala, care poate fi incalcata in cazul in care folositi un pattern mare doar pe unul dintre peretii camerei de dimensiuni reduse, avand totodata grija ca ceilalti pereti sa fie zugraviti intr-una dintre culorile continute de acest pattern. De asemena, este recomandat sa folositi o culoare mai deschisa. Acest mic detaliu va ajuta nu numai sa iesiti dintr-o norma, dar si sa eviati plictiseala pe care peretii voptiti uniform o creeaza.

2 - Camerele mici nu se zugravesc in culori inchise
Camerele mici trebuie zugravite in culori deschise, pale, calde sau nu. Senzatia de luminuozitate si de profunzime poate fi creata si cu ajutorul contrastelor. Astfel ca, puteti indrazi sa vopsiti peretii in culori inchise, cu conditia ca mobilierul sa fie alb sau deschis la culoare, la fel ca si finisajul pardoselii si toate accesoriile folosite in decor.

3 - Nu folositi albastrul in camerele orientate spre nord
Pentru ca este rece, albastrul folosit in spatii in care lumina naturala a soarelui nu patrunde, determina ca incaperea sa para lipsita de viata. Astfel ca, designerii nu recomanda utilizarea acestei culori in camerele orientate catre nord, ba chiar mai mult,   declara acest fapt ca fiind o regula de baza a amenajarilor interioare. Folositi o nuanta deschisa si pastelata, adaugand albastrului un stop de caramiziu sau galben pai si veti obtine un  spatiu cald si relaxant si satisfactia incalcarii unei alte reguli.

4 - Nu folositi alb in exces
Albul in exces confera interioarelor un aer anost, plictisitor si rece. Un adevar probat, incontestabil. Insa acest fapt nu conduce la eliminarea albului din decor sau la evitarea folosirii lui. In cazul in care decorul dvs abunda de alb, nu trebuie decat sa pacaliti putin ochiul si sa incalcati aceasta regula, combinand albul cu nuante de ivorie sau cu griuri pale, foarte luminoase. Folosirea unui accent este bine venita, astfel ca puteti alatura acestor alburi combinate, culoarea calda a lemnului natural. Un rol important in evitarea monotoniei il joaca texturile – folositi-va de acestea, combinand suprafetele netede cu cele rugoase, impletiturile rustice cu bumbacul, matasea cu damascul etc.

5 - Nu amestecati stilurile
Pentru designerii traditionalisti sau pentru cei mai rigurosi, aceasta este o alta regula de baza in amenajarea interioarelor. Insa noile tendinte indeamna tocmai la combinarea stilurilor. Faptul ca este la moda nu reprezinta singurul motiv pentru care mixul de stiluri reprezinta el insusi un stil si, de cele mai multe ori, chiar unul spectaculos. Prin aplicarea prea rigida a unui stil particular poate rezulta un spatiu impersonal, care seamana mai degraba cu o sala de muzeu sau cu o scena de teatru, decat cu o locuinta calda si primitoare. Trebuie sa gasiti un echilibru intre vechi si nou, intre clasic si modern sau intre rustic si clasic, tinand cont ca nu orice stiluri pot fi combinate (in niciun caz nu puteti combina high-tech cu rustic, de ex.). De asemenea, retineti ca pentru a obtine un rezultat bun, unul dintre stiluri trebuie sa fie predominant.

In speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos va uram sa fiti inspirati!

Corina Dovinca
InCasa.ro