O capodopera cere timp!

Cati dintre dvs. au zugravit o camera in timpul week-end-ului? Ei bine, cand totul a fost terminat cum arata? Ca o camera zugavita in week-end? Crapaturile existente au reaparut, cuiele care nu au fost scoase au lasat “cozi”, in colturi s-au strans ghemotoace, scamele de pe covor sunt lipite de zugraveala, si stropii periei sunt destul de vizibili.

Inainte de a incepe un nou proiect, din acest punct de vedere, folositi-va de urmatorii pasi pentru a ajunge la un rezultat profesionist.

Timpul
: este nevoie de timp pentru un zugravit de calitate. Trebuie sa aveti timp suficient la dispozitie pentru fiecare pas subliniat in acest context. Vopseaua trebuie lasata sa se usuce bine, un pas care necesita timp.

Mutarea
: o etapa, care fiecare dinte noi ar neglija-o. In primul rand si asta poate fi cam dificil, daca nu exista spatiu, goleste camera sau muta mobilierul in centrul camerei si acopera cu o prelata sau cu o folie de plastic. Scoate toate obiectele de pe perete, inclusiv cuiele sau alte suruburi folosite pentru a agata obiectele, accesoriile, jaluzele.

Curatare: da, intr-adevar, curatarea!
Aspirati praful de pe pervaze, usi. Folositi racleta pentru a indeparta petele de vopsea de la zugravitul anterior. Uitati-va dupa picaturile stranse in jurul cuielor, precum si in colturi, care se pot lua cu smirghelul. Daca peretii sunt prafuiti, aspirati-i si pe ei.

Daca peretii sunt saturati de fumul de tigara sau de ulei este timpul pentru folosirea unor produse adecvate. Spalati peretii folosind un amestec de 1l de inalbitor pentru rufe si 1l de apa calda.
Cand suprafata este curatata, folositi un burete si clatiti cu apa calda.
Vopsirea camerei
Pregatirea
: care este o etapa cruciala pentru zugravit! Uitati-va dupa crapaturi, mai ales in zonele unde se imbina peretele cu tavanul. Daca gasiti crapaturi, tapetati aceste zone cu tencuiala. Zonele tapetate au nevoie de un strat de tencuiala sau de incarcare cu mai multe straturi pentru a le aduce la acelasi nivel cu restul peretilor. In locul unde se imbina peretii cu plinta sau cu pervazul, se pot gasi crapaturi foarte mici sau uneori mai mari. Incercati sa umpleti aceste zone cu calti, nu cu silicon. Gaurile mici de cuie pot fi umplute si ele cu tencuiala in schimb gaurile mari trebuie acoperite. Daca tencuiala este inca umeda apa va iesi din ea si astfel varul se va scurge de pe perete. Daca in camera au existat urme de igrasie, se va folosi solutie pentru indepartarea petelor inainte de amorsa. Dupa toate acestea, indepartati folia de plastic din camera, aspira zona si puneti o folie de plastic curata. Cand sunteti complet multumit de etapa aceasta, este timpul sa treceti la urmatorul pas care este cel mai important si anume amorsarea!

Amorsarea
: este un pas cheie. Pentru a ajunge la o zugraveala lucioasa, folositi o amorsa dintr-un aracet de un alb imaculat. Daca casa dvs. la inceput avea peretii netezi, veti observa ca in timp au capatat textura datorita zugravelii cu trafaletul. Daca trebuie sa reparati vreo portiune, vei observa ca zona reparata este neteda, fara sa aiba vreo textura. Fiti atenti la locul care este proaspat tencuit peste vechea textura. Daca este destul de aspra aceasta zona, folositi amestec de nisip cu apa calduta si slefuiti cu masina de slefuit. Imbibati bine trafaletul in amestec si zugraviti zonele reparate. Asteptati cam 5 minute si dati din nou cu trafaletul, de data aceasta fara a mai imbiba in amestec. Daca doriti sa adaugati textura zonei, folositi-va de timpul cand aceasta este inca umeda. E posibil sa trebuiasca sa repetati aceasta procedura de cateva ori, lasand intre fiecare strat adaugat, cate o zi de uscare. Odata ce ati obtinut textura dorita zugraviti peretii si tavanul. Vopsiti si plintele si pervazele, folosind o pensula cu peri de plastic de 5 cm latime.



Ultimul retus
: Ati reusit! Mai mult ca sigur ca au trecut 2 sau chiar 3 saptamani intre eliberarea camerei si ultimul strat de zugraveala. Acest ultim pas este foarte important pentru a incheia lucrarea: ultimul retus. Intotdeauna incepeti cu tavanul, apoi continuati cu peretii, si incheiati cu plintele si usile. In multe cazuri e probabil ca tavanul sa aiba o culoare diferita de pereti, in acest caz va trebui sa folositi pensula de 5 cm latime in perimetrul din jurul tavanului. Intindeti vopseaua cu partea din exterior a pensulei catre centrul tavanului astfel incat sa nu lasati dare pe tavan. Luati trafaletul din si incepeti sa zugraviti peste urmele lasate de trafalet, daca e cazul, si peste urmele lasate de pensula. Se obtin rezultate mai bune daca trafaletul este folosit intr-o singura directie. Procedati la fel si cu peretii.

Acum, stati, relaxati-va si priviti cum se usuca vopseaua. In timp ce munca este incheiata, din punct de vedere tehnic, nu va grabiti sa aduceti lucrurile in camera! Sunt necesare o zi doua pentru ca vopseaua sa se usuce. Acesta este un proiect de care veti beneficia multi ani de acum inainte, impreuna cu familia.