Mai multa culoare in bucatarie
Pe masura ce anotimpul rece si umed se apropie, ideile nostre de a renova locuinta sunt tot mai putine. Ce rost are sa zugravesti, sa repari tamplaria, sa vopsesti, cand trebuie sa astepti zile intregi sa se usuce, sa te apuci de curatenie, poate se instaleaza umezeala in pereti si de aici pana la igrasie nu mai e decat un pas.
Amanam intotdeauna reparatiile si incercam sa ne impacam pentru inca o iarna cu aceeasi casa de care ne-am plictisit, spunandu-ne mereu ca vom face treaba la vara.
Poate ca acum este momentul sa schimbam prin culoare "epicentrul" casei noastre - bucataria. Indiferent daca preferam ca bucataria de vis sa fie desprinsa dintr-o casa micuta si cocheta de tara, dintr-un apartament modern, echipat cu tot ce ne-am putea dori sau dintr-o vila conservatoare, primul pas este folosirea creativa a culorii, o modalitate ieftina de a revigora acest spatiu familial atat de special.
Renovarea bucatariei prin culoare poate fi o sarcina complicata sau simpla, poate dura mult sau putin timp, in functie de ce ne dorim - o schimbare radicala sau pur si simplu cateva tuse care sa inveseleasca atmosfera. Inainte de a porni la treaba, priviti cu atentie bucataria pentru a va decide ce anume trebuie schimbat.
Primul pas ar fi mobilierul, mai ales blaturile si dulapioarele din bucatarie, care sunt poate demodate si vechi. Dupa micile reparatii necesare, este momentul sa va decideti daca veti schimba si culorile acestora, sau daca le veti inlocui direct.
Daca va decideti sa le revopsiti puteti transforma o corvoada intr-o distractie creativa. O solutie este vopsirea in alb sau tonuri pastelate, cu finisaje lucioase, dar acestea se murdaresc repede si trebuie armonizate cu restul. Sunt mai bune culorile si nuantele intunecate, cu finisaje mate, care amintesc de linistea unei cabane de munte sau de o locuinta de stil vechi.
In functie de culoare si amplasare dulapurile din bucatarie - suspendate sau corp intreg - pot deveni centrul acesteia. Alegeti o schema monocroma in care culorile dulapurilor, blaturilor, mobilierului si peretilor sa se completeze. Sau dimpotriva folositi un contrast puternic intre elemente vopsind dulapioarele in culori intunecate, cu motive alese de dv, si restul elementelor in alb sau pasteluri. Decorarea suprafetelor din bucatarie cu diverse motive este o idee indrazneata, care ar putea aduce ceva nou. Sunt de preferat formele geometrice simple pentru echilibrul ansamblului.
Nu treceti cu vederea accesoriile bucatatiilor neconventionale. Chiar daca vi se par exagerate sau tipatoare, puteti gasi in ele idei pe care sa le aplicati acasa. Elementele clasice de design precum dulapuri, pardoseala, mobilier, perdele, tapiterii sunt tot atatea modalitati de a adauga culoare bucatariei. Uneori o schimbare majora poate fi adusa de un element aparent insignifiant, usor de trecut cu vederea cand nu este integrat in ansamblu. Trebuie explorata posibilitatea de a schimba culoarea inclusiv a lustrei sau plafonierei din bucatarie printr-o noua achizitie sau o schimbare totala a sistemului. Impodobiti rafturile cu vase viu colorate, eventual cu motive geometrice. Sunt la moda bucatariile neconventionale, ciudate, inedite, in culori care sa atraga si sa fie admirate. Finisajele neobisnuite si accesoriile alese cu grija pot fi aranjate pentru a unifica spatiul sau pentru a constitui centre de interes ale bucatariei.
Multi producatori de mobilier de bucatarie ofera spre vanzare bucatarii complet utilate, de calitate, cu finisaje destinate special curatirii frecvente. Nu veti mai avea astfel dulapurile sau masa de bucatarie patate si zgariate. Puteti cumpara o astfel de bucatarie completa pe care sa o modificati ulterior sau puteti - in limita bugetului - sa faceti una pe comanda. Chiar daca pretul pare mare daca ati lua toate elementele separate veti plati cel putin dublu.