5 sfaturi pentru o peluza mai buna in anul urmator

gazun peluzaCei care se pricep in ale gradinaritului va vor spune ca cea mai buna perioada pe care o puteti alege in vederea pregatirii peluzei pentru anul urmator este perioada care debuteaza cu aparitia primelor semne ale venirii iernii. Astfel ca, daca doriti sa aveti cel mai frumos gazon din cartier, este recomandat sa urmati sfaturile de mai jos:

1. Aplicati feritilizatori

Aplicand fertilizatori pentru gazon la inceputul iernii acestui an, veti face o investitie in sistemul de baza al peluzei dvs., care va va aduce un profit considerabil in schimb. Desi multi pot crede ca fertilizarea pe vreme rece ar putea conduce la efecte dezastruoase, 2 sau 3 aplicari intre lunile septembrie si decembrie pot fi extrem de benefice pentru gazonul dvs. Pe de alta parte, veti economisi foarte mult timp dupa ce vremea se va incalzi.

2. Scapati de toate frunzele uscate

Pentru anumite personae activitatea de greblare a frunzelor constituie o corvoada. Insa, daca lasati aceste frunze uscate sa "locuiasca" vreme indelungata pe gazon, ele pot sufoca iarba si o pot priva de lumina atat de necesara sanatatii si cresterii acesteia. Nu asteptati pana cand aceste frunze se acumuleaza, formand covoare dense, ci elimitati-le de cel putin doua ori pe sampatana. In felul acesta veti  conferi si un aspect placut peluzei dvs.

Pe de alta parte, frunzele, maruntite si combinate cu alte elemente, constituie un foarte bun fertilizator. Le puteti folosi astfel, decat sa le lasati in deriva, pe gazon, facand, in acest fel, si o economie de bani.

3. Nu uitati de irigare

Udarea in prag de iarna reprezinta elemental care va face diferenta in aspectul peluzei din anul urmator. Pamantul trebuie sa fie umed pentru a depasi cu succes perioada de iarna, insa nu trebuie sa exagerati cu irigarea. Udarea trebuie sa fie facuta inainte de perioada de inghet, ceea ce va asigura cresterea unui pat de iarba sanatoasa, odata cu incalzirea vremii.

4. A insamanta sau a nu insamanta

Unii dintre expertii in gradinarit sunt de parerea ca insamantarea in prag de iarna reprezinta cheia obtinerii unui gazon mai bun in primavara. In orice caz, deoarece starea vremii poate fi extrem de greu de anticipat, o iarna imprevizibila, calduroasa poate declansa un dezastru pentru noile seminte. Insamantarea latenta suporta riscuri, astfel ca daca aveti de plantat o suprafata intinsa de teren, cel mai indicat este sa asteptati venirea primaverii. Decizia va apartine, insa in cazul in care plantati seminte pe o suprafata extinsa sin u pe o sectiune restransa de peluza, este foarte important sa cunosteti riscurile pe care le implica aceasta decizie.

5. Scapati de buruieni

Buruienile reprezinta un element distrugator pentru majoritatea gazoanelor si, odata ce au prins radacini in primavera, ele vor fi greu de eliminate. Semintele buruienilor dormiteaza toata iarna si explodeaza odata cu incalzirea temperaturii. Preluati controlul aplicand preventiv erbicide care mentin buruienile adormite pentru totdeuna. Luand masuri la inceputul iernii veti beneficia de gazonul pe care vi-l doriti.

Este de preferat sa folositi produse de prevenire in controlul buruienilor decat sa utilizati produse de eliminarea a acestora; nu puteti folosi cele doua metode alternativ.

Photo: moore-landscaping.com

Corina Dovinca
InCasa.ro