ABCul gradinii de legume
In ultima perioada s-a pus foarte mult accentul pe efectele pozitive ale unei alimentatii bazate pe legume crescute numai cu mijloace naturale, si de aceea multi dintre noi s-au hotarat, jumatate ca un hobby, jumatate ca o necesitate, sa-si initieze si o gradina de legume in curtea casei.
Decidem, de multe ori la intamplare, sub influenta primaverii, care vor fi dimensiunile gradinii noastrede legume. E ca si cum am face bacanie in momentul in care ne vine foamea. Prin natura sa, omul este tentat sa-si cumpere mai multe alimente decat are nevoie si, prin asemanare, sa-si supradimensioneze gradina de legume.
De exemplu daca in familie mancati 2-3 castraveciori pe saptamana, nu trebuie sa plantati decat 2 plante. Este bine sa evitati risipa. De asemenea prietenii vor accepta cu placere orice surplus, dar exista riscul ca aceasta sa se obisnuiasaca sa le solicite de la dumneavoastra, chiar si atunci cand produsele nu va prisosesc.
Ganditi-va din timp la ce veti cultiva si cum se intretin aceste legume ; este vorba de o munca din aprilie in octombrie sau cat dureaza sezonul. Daca va lipseste timpul, poate renuntati la ideea de a avea o gradina de legume clasica si va veti multumi doar cu cateva plante ; altfel buruienile vor invada legumele, si o mare parte din munca depusa se va irosi in zadar.
Inainte de a semana, ganditiva ca unele din micutele plante sau seminte se vor transforma in plante mari.
Trebuie sa planificam in timp semanatul. Aceasta se face in functie de caracteristicile legumelor, deoarece unele au randament maxim intr-o anumita perioada. De asemenea planificarea se face in raport cu necesitatile noastre, daca suntem hotarati sa pastram legume peste iarna, trebuie sa le obtinem cat mai aproape de anotimpul friguros. Trebuie sa ne gandim ce lucrari sunt de facut si, pe cat posibil sa avem o incarcare uniforma a timpului, nu sa avem doua saptamani lejere alternate cu doua saptamani in care nu ne vedem capul de treaba.
Cultivarea gradinii de legume raspunde mai multor necesitati :
Bucuria semanatului si culesului si bucuria folosirii propriei munci, care vor reface psihicul nostru bombardat destress
Obtinerea de alimente cu provenienta sigura si efortul fizic depus, ambele benefice pentru sanatate.