Aduceti natura in casele dumneavoastra

natura in casaIndiferent daca locuinta dumneavostra joaca rolul unui refugiu - locul de odihna in care va retrageti dupa o lunga si obositoare zi de munca - sau al unui birou - locul de "munca" din care coordonati o mica afacere, mediul interior joaca un rol mult mai important in mentinerea sanatatii dvs mentale si fizice decat va imaginati. Exista cateva metode prin care puteti consolida calitatea ambientului locuintei dvs, una dintre acestea reprezentand-o mentinerea legaturii cu natura si transferarea, pe cat posibil, a elementelor acesteia din exterior in interior. O casa plina de plante si flori, de exemplu, contribuie in mod esential la crearea unei atmosfere purificate, detoxificate si la imbunatatirea calitatii vietii.

Plantele actioneaza ca un filtru pentru poluantii care pot ameninta sanatatea dvs., eliberand un aer mai curat in spatiul pe care il ocupa. Acestea constribuie substantial la cresterea continutului de oxigen din aerul pe care il inspirati, permitandu-va sa respirati mai usor si sa ganditi mai limpede. Simplul fapt de a avea plante in jur si de a le ingriji reprezinta o terapie; s-a constatat ca aceasta activitate reduce foarte mult stresul.

Intorcandu-va inapoi in timp, poate ca va mai amintiti, de la orele de stiintele naturii, faptul ca toate plantele supravietuiesc si cresc luand din aerul din jurul lor dioxidul de carbon, incorporand carbonul in substante organice pentru ele insele si eliberand oxigenul pur inapoi in atmosfera. Noi oamenii, precum si animalele, respiram oxigenul din atmosfera si il utilizam in cilcul nostru respirator sa ardem hrana pentru a elibera energie si pentru a o transforma in molecule organice. In schimb noi expiram/eliberam dioxidul de carbon in aer. Acesta este folosit de plante in propriul scop si ciclul continua. Oxigenul reprezinta cheia unei vieti sanatoase; daca nu avem suficient, respirarea define dificila, functiile organismului sunt incetinite si intervin starile neplacute de oboseala si epuizare.

In aerul pe care il respiram pot fi prezenti numerosi poluanti nocivi, cum ar fi: microparticulele, produsele chimice si alergenii (substantele care provoaca alergii); unii dintre acestia putand cauza serioase probleme de sanatate. Multe locuinte, indiferent de data la care au fost construite, contin urme de benzen, amoniac, monoxid de carbon, tricloretan, xilen si alte produse chimice industriale - uneori la nivele periculoase. Cercetarile au sugerat ca prezenta unei varietati de plante in casa poate reduce bolile respiratorii, oboseala si  infectiile, prin curatirea aerului de praf si de alti contaminanti.

Flora transferata in interiorul locuintei dvs. poate creea un sentiment armonios de bunastare si un mediu mai natural, mai linistitor si mai purificat, ceea ce favorizeaza simtul creativ si linistea interioara. Studiile au aratat ca faptul de a va afla pur si simplu in preajma altor "vietati" va poate imbunatati starea de spirit considerabil. La fel ca si animalele de companie, plantele ne fac sa ne simtim conectati cu natura si ne ofera sentimentul ca facem parte integranta din lumea naturala. Conditiile de viata actuale, mediul complet steril si mecanicizat, pot avea un efect de alienare asupra fiintei umane.

Asadar, ce plante ar trebui integrate in mediul in care locuiti? Desigur ca, alegerea acestora este o chestiune de gusturi personale, pe langa conditiile impuse de factorii exteriori: microclimat, spatiu, natura decorului etc. De exemplu, daca preferati mai mult plantele gen arbust, Ficus Benjamina reprezinta alegerea perfecta, supravietuind bine intr-o varietate de medii. De asemenea, Peace Lilies (specie de crin) reprezinta o alta alegere potrivita, fiind atat o planta atractiva ca infatisare, cat si foarte eficienta in actiunea de purificare a aerului. Planta paianjen (Chlorophytum Comosum); ferigile Boston (Nephrolepis exalta) sau palmierii reprezinta unele dintre cele mai populare alegeri in privinta plantelor de interior. Oricare ar fi optiunea dvs. asigurati-va ca veti avea grija de ele in mod regulat si verificati daca speciile din care fac parte sunt compatibile cu microclimatul camerei in care intentionati sa le tineti.

Plantelor de interior va pot imbunatati viata in diferite feluri. Ele va aduc sanatate, va asigura un somn linistit si va imbunatatesc starea de spirit, avand totodata si rol decorativ.

Corina Dovinca
InCasa.ro