Alegerea speciilor de trandafiri pentru gradina
Exista aproape sute de soiuri de trandafiri din care puteti alege atunci cand vreti sa va faceti o gradina de trandafiri.
Daca iubiti aceste flori, probabil ca macar pentru o fractiune de secunda v-ati gandit ca vreti o gradina cu toate varietatile de trandafiri care exista pe lume. Realitatea este insa alta, din pacate... nu toti avem resurse si nici spatiu suficient pentru un asemenea "rozariu", asa ca trebuie sa alegem acele soiuri de trandafiri care s-ar adapta cel mai bine la conditiile din gradina noastra. Selectia este dificila, desigur, dar pentru a va usura sarcina, va prezentam in continuare o scurta prezentare a diferitelor tipuri de trandafiri si cateva sfaturi legate de principalele elemente de care trebuie sa tineti cont.
1. Culoarea trandafirului poate parea un aspect trivial la prima vedere, dar de obicei este un factor important pentru cultivatorii de trandafiri. De obicei, acest aspect tine de preferintele personale, dar ar fi bine sa creati in gradiana o paleta complementara de culori.
2. Inaltimea la maturitate a tufei de trandafiri trebuie de asemenea luata in considerare, pentru ca un trandafir care creste mult mai inalt decat toate florile din jurul ei sau din gradina poate arata cel putin stingher. Bine de stiut in acest sens este ca unele specii de trandafiri pot atinge chiar 6 metri.
3. Daca locuiti intr-o zona in care temperaturile scad foarte mult pe timpul iernii, atunci cu siguranta ar trebui sa alegeti o varietate rezistenta la inghet (ar trebui ca acest lucru sa fie scris pe ambalajul puietului de trandafir).
4. Un alt factor care poate parea chiar ciudat pentru unii, este parfumul. Daca parfumul puternic al trandafiului va provoaca reactii alergice, atunci alegeti o specie cu miros mai slab sau inodora.
5. Luati in considerare dimensiunile gradinii, pentru ca si trandafirul are nevoie de o buna circulatie a aerului si spatiu pentru a se dezvolta bine.
6. Daca vreti sa folositi trandafirii ca flori taiate, atunci trebuie sa stiti daca se vor comporta bine. Hibrizii de trandafiri pot fi folositi ca flori taiate, pe cand florile altor soiuri isi pierd petalele cand sunt taiate.
7. Trebuie sa va ganditi si ce alte flori mai plantati in jurul trandafirilor. Acestea ar trebui sa nu dauneze ecosistemului in care se dezvolta trandafirul.
Cateva tipuri de trandafiri
Dupa ce veti cantari sfaturile de mai sus, precis veti vrea sa stiti ce tipuri de trandafiri sunt disponibile, si mai ales care din ele se potrivesc cel mai bine in gradina dvs. Aceasta lista acopera tipurile cele mai des intalnite.
Trandafirii folositi in arta peisagera
Sunt perfecti pentru gradinarii incepatori pentru ca sunt rezistenti la boli si, in plus, nu necesita o ingrijire speciala. Hibrizii nu sunt o alegere buna pentru un gradinar aflat la inceput.
Trandafirii cataratori
Acestia difera de trandafirii obisnuiti pentru ca dupa ce au fost plantati trebuie antrenati pe un spalier sau pe o pergola - ramurile lor cresc foarte lungi. Majoritatea oamenilor ii leaga de spaliere special construite, pe casa sau pe bolta. Unele soiuri infloresc abundent.
Tufele de trandafiri
Au multe inflorescente si sunt rezistente la boli. De asemenea, sunt perfecte pentru gradinarii incepatori. Arata bine chiar si cand nu sunt infloriti, pentru ca au un foliaj frumos.
Trandafirii din soiuri vechi
Nu sunt soiuri potrivite pentru cei care reactioneaza alergic la parfumurile puternice. Totusi, sunt plante rezistente la boli si infloresc in continuu, luni la rand.
Trandafirul modern
Este deosebit prin faptul ca e rezultatul incrucisarii dintre trandafirii polyanthus si hidrizi, iar rezultatul este o combinatie perfecta. Mai sunt numiti si Floribunda. Infloresc perioade lungi de timp, aunt parfumati si se preteaza bine ca flori taiate.
Trandafirii pitici (in miniatura)
Sunt exact asa cum le si spune. Sunt la fel de frumosi ca ceilalti, numai ca au dimensiuni mult mai reduse. Unele specii sunt parfumate, dar de cele mai multe nu au miros. Sunt perfecti pentru ghivece, ca plante de interior.