Amenajarea holului - idei si stiluri (I)

hol intrareAtunci cand este vorba de amenajarea holului de la intrarea in locuinta, pe langa aspectele moderne trebuie sa tinem cont si de cele multifunctionale. Holul reprezinta "cartea de vizita a casei", de aceea acesta trebuie sa fie primitor, musafirii sa fie intampinati de elemente calde, care mentin buna dispozitie, dar si elemente practice. Holul reprezinta de fapt si un spatiu de depozitare al umbrelei, al pantofilor, al paltoanelor si al altor obiecte, iar acest lucru nu trebuie scapat din vedere. Este potrivit daca intr-unul din dulapioarele de pantofi se afla si 2-3 perechi de papuci de casa pentru oaspeti. Sa ii oferiti doar in cazul in care este nevoie, pentru ca de regula este nepoliticos sa le cerem acestora sa se descalte sau chiar sa-i lasam sa faca acest lucru.

Garderobele din holuri pot fi amenajate modern sau classic, depinde de cum va doriti dvs. In ceea ce priveste amenajarea propriei locuinte, limitele nu au ce cauta. Totul tine de gust si imaginatie.

In cazul corpurilor de iluminat indicate sunt cele care nu au o lumina puternica, deranjanta si cele care sunt "ascunse" in pereti. De asemenea, foarte practice ar fi daca acestea ar avea un intrerupator atat la intrarea in hol cat si in celalat capat al acestuia. Trebuie avut in vedere ca langa usa sa se afle o pardosea practica, usor de curatat, care sa nu se deterioreze atunci cand copiii vin plini de noroi sau de resturi de zapada pe cizmulite.

Holul nu trebuie sa creeze senzatia de atmosfera rece, intunecata sau sinstra. Corpurile de iluminat si accesoriile decorative inlatura numaidecat acest aspect. De asemenea, o oglinda in care sa va uitati inainte de a iesi afara este binevenita, aceasta conferind si un aspect placut.

Holul in stil mediteranean

Acest spatiu este unul din cele mai importante din locuinta, deoarece acesta ne creaza prima impresie despre proprietar si restul incaperilor. Asadar, prima impresie a celor care pasesc pragul casei ar trebui sa fie una foarte buna, in cazul in care holul "emana" o atmosfera prietenoasa.

Pentru a creea in spatiul de la intrare un stil mediteranean primul pas pe care ar trebui sa-l facem este aplicarea unor placi din teracota pe podea. Nuanta calda a acestora reda incaperii un flair special. De asemenea, modelele unice din mosaic in culori si modele interesante sublineaza caracteristicile acestui stil. Peretii trebuie vopsiti in nuante deschise. De exemplu un galben s-ar potivi foarte bine. Daca suprafata este suficient de mare alegerea unor efecte suplimentare, de exemplu tatuajele pentru perete, ar fi extraordinara. Atentie: peretii cu anumite desene si structuri pot fi micsorati din punct de vedere optic!

Aspectul mediteranean poate fi obtinut prin alegerea a doua culori care sa fie predominante. Acestea pot fi combinate, iar efectul este unul foarte original. Dupa aplicarea primei culori pe perete si uscarea acesteia, aplicati si cea de-a doua nuanta peste prima, dar cu ajutorul unui burete. Astfel se creeaza impresia ca totul este sters. Puteti opta si pentru o alta varianta: atasarea anumitor "borduri" sau margini sau aplicarea catorva tablouri care sa ne aduca ambianta de pe tarmurile marii direct in locuinta.

Amenajarea in stil mediteranean poate fi posibila si prin mobila masiva care sa fie in perfecta armonie cu placile ceramice ale podelei.

Vezi si partea II

InCasa.ro