Amenajari interioare in stil traditional
Mobilierul poate parea demodat pentru unii, in timp ce altii se simt chiar bine intr-un interior care este amenajat dupa rigorile clasice. Stilurile traditional si formal sunt asemanatoare din anumite puncte de vedere. In ambele cazuri, simetria este foarte importanta. Atat in interioarele traditionale cat si in cele clasice, piesele de mobilier sunt aranjate in functie de o axa dreapta si asezate in centrul camerei. In plus, mobilierul si accesoriile se gasesc de cele mai multe ori cate doua, alaturi de liniile drepte aflandu-se, mai mereu, detalii cu linii curbe, pentru contrast. |
|
Punctul in care traditionalul se desparte de formal este legat de modul de interpretare. Stilul formal poate fi rigid, intr-o anumita masura, simetric si aproape prea stralucitor si perfect, asta prin faptul ca uzeaza de mobilier foarte scump si antichitati de mare valoare. Stilul traditional, insa, nu tinde spre grandoare si este un pic mai ''casual''; pentru amenajari sunt folosite reproduceri ale operelor de arta, iar accesoriile au mai putine detalii.
Stilul ''ca acasa'' este usor de depistat in reviste si in magazinele care vand mobilier. Desi de cele mai multe ori este eclipsat de stilurile contemporane, casual, care sunt mult mai populare, stilul traditional ramane, totusi, accesibil si poate fi considerat un punct de plecare in amenajarea locuintei.
|
|
- mobilierul tapitat se regaseste mereu in interioarele amenajate in acest stil, pentru ca prin el sunt expuse liniile clasice si detaliile nu foarte evidente. Piesele tapitate sunt functionale, comode si nu se doreste ca ele sa iasa in evidenta, sa fie extravagante. Marginile si colturile sunt rotunjite, fine si formeaza cu restul un tot unitar.
- de obicei, intr-o incapere traditionala se folosesc din plin liniile verticale in combinatie cu cele orizontale, pentru un aspect odihnitor. Liniile curbate usor se regasesc in mobilier, in pernele-decor si in accesorii.
- materialele textile folosite nu sunt foarte stralucitoare si nici nu au texturi foarte speciale. In general se folosesc materiale cu modele florale, cu nuante uni nu foarte accentuate, dungate, cu forme geometrice, ton pe tot sau cele cu modele mici.
- intr-un interior amenajat in stil traditional, paleta de culori este compusa din tonuri de mijloc, desi sunt folosite si culorile foarte inchise sau fosrte deschise. Modelele florale, multicolore sunt, in multe ocazii, schema de baza de la care se pleaca: nuantele mai deschise se folosesc pentru zugravirea peretilor, iat cele mai inchise pentru tapiterii si zona podelei. Trebuie evitate conbinatiile de culori foarte deschise.
- per total, ambianta care trebuie sa pluteasca intr-un interior amenajat in stil traditional trebuie sa fie primitoare, fara accente violente de culoare.
- la fel ca in decorurile formale, mobilierul traditional este de cele mai multe ori aranjat in functie de o axa. Canapeaua se va afla vis-a-vis sau perpendicular fata de semineu, biblioteca sau masuta cu televizor; asemanator, patul se va afla intotdeaua pe peretele cel mai mare din dormitor.
- piesele de mobilier din lemn imbina liniile drepte cu cele usor curbate; este foarte posibil ca ele sa aiba si mici detalii decorative, sculptate. Desi in mod normal mobilierul de lemn primeste un finisaj de culoare mai inchisa, in camerele traditionale se prefera mobila deschisa la culoare.
|
|
- locul in care se ia masa este de obicei amenajat intr-o camera speciala sau intr-un colt separat din bucatarie sau living. Pe podeaua de lemn este asezat intotdeauna un covor mare, care acopera intreaga zona. Masa este rectangulara, iar scaunele sunt asezate in mod egal, simetric, de o parte si de alta a mesei.
- detaliile elementelor textile nu sunt inmod special importante in stilul traditional. Dantela, impletiturile, ciucurii sunt folosite putin, asta in cazul in care sunt totusi prezente. In general, se prefera aspectul simplu, linistit.
- perdelele si draperiile poarta si ele amprenta stilului traditional. Obloanele sunt inguste, iar draperiile traverseaza intreaga fereastra.
- accesoriile care se incadreaza in stilul traditional sunt: lampile, urnele, plantele, oglinzile, posterele inramate, portelanurile, vazele decorative si colectiile de carti. Obiectele se expun in general cate doua, perechi, pentru a forma o simetrie echilibrata.
- corpurile de iluminat au un design clasic. Lampile cu abajururi din matase, aplicele de perete si lampadarele cu picior lung sunt caracteristice. Abajururile sunt de o singura culoare (albe sau cu o usoara tenta de gri sau galben-pai).