Cum sa amenajam o camera in stil casual
Cu totii am auzit de stilul casual, mentionat cand vine vorba de imbracaminte si caracterizat printr-o vestimentatie lejera, comoda. Putini stiu insa ca acelasi stil se regaseste si in amenajarile interioare. Daca va doriti o casa care sa fie mereu primitoare, calda si comfortabila? Atunci stilul casual este cel care vi se potriveste.
Accentul cade pe comfort
Pentru inceput, incaperile amenajate astfel au detalii simple, elemente cu texturi diferite - materiale textile, si accesorii -, linii orizontale, linistitoare, tapiserii cu texturi fine, obiecte de mobilier cu suprafete putin stralucitoare si aranjamente (de exemplu, aranjamene florale) care evita simetria perfecta.
Detaliile sunt simple, iar elementele de decor sunt rectangulare sau usor curbate.
Nu uitati ca o camera decorata in stil casual trebuie sa fie:
- comfortabila, primitoare si sa aiba o structura solida;
- materialele textile trebuie sa fie fine si sa aiba texturi interesante;
- mobila este joasa si mai mult lunga decat lata;
- suprafetele sunt mai aspre si trebuie sa poarte patina timpului;
O camera amenajata in stil casual este locul perfect pentru accentele decorative extravagante sau care ies in evidenta. O casa de pasari veche dar reconditionata, un suport de lumanari de lemn, folosit pe post de picior de lampa, o valiza veche folosita ca o masa mica, undeva intr-un colt sau o masuta veche de fier forjat pe care se poate servi cafeaua, iata cateva idei perfecte pentru acest stil.
Amenajarile interioare cu elemente casual pot fi incadrate cu usurinta in stilurile rustic, French Country, cottage, Shabby Chic sau American Country.
Cum oamenii incep sa tanjeasca din ce in ce mai mult dupa un stil de viata relaxata, multe case, in ziua de azi, sunt decorate in acest stil. Elementele decorative se pot strecura in orice camera din locuinta, pentru a da un aer general de libertate, lejeritate, comfort si liniste.
In continuare va descriem caracteristicile acesui stil. Puteti pune in aplicare oricare din aceste sfaturi pentru a va amenaja casa dupa cum doriti.
|
|
- Liniile orizontale trebuie sa se regaseasca din plin in toate piesele de mobilier, accentele decorative, tablouri, decoratiuni, pentru ca dau senzatia de relaxare care este asociata stilului casual. Pentru a va inscrie in aceasta tendinta, cumparati mobilier cu forma rectangulara de joasa inaltime, iar pentru pereti alegeti un tapet potrivit.
- Mobilierul are linii blande si este comfortabil. Piesele de mobilier tapisate sunt de obicei de dimensiuni mari, chiar exagerate uneori, si imbracate cu huse.
- Piesele de mobilier tapisate sunt acoperite cu huse in culori neutre, cum ar fi gri, bej, nuante de alb-crem. Se folosesc insa si alte culori, precum pastelurile, care dau o nota linistitoare. Mai puteti incerca tonurile mai inchise de culori, precum albastru-marin, rosu-ruginiu, olive sau verde crud, rosu-rubiniu sau rosu aprins.
- Materialele textile care imbraca pisele de mobilier si accentele decorative precum pernele atrag atentia mai degraba prin texturile pe care le au decat prin stralucire. Sunt folosite tesaturi interesante din fibre naturale precum bumbacul, lana, etc. Fibrele sintetice aparute de curand, folosite in combinatie cu cele naturale, dau materialelor o rezistenta deosebita, fara a le fura din aspectul natural.
- Ca accente deosebite pentru piesele de mobilier tapisate, folositi incretituri, pleduri, nasturi, panglici sau snururi. Detaliile contrastante din punct de vedere cromatic dau personalitate camerei.
- O camera astfel decorata este locul perfect pentru obiecte de fier, ratan, antichitati, etc.
- Pentru a obtine aspectul casual, piesele de mobilier folosite trebuie sa fie mai degraba lungi, largi, dezvoltate mai degraba pe orizontala decat pe verticala; acest lucru le da un aer comfortabil si, in acelasi timp, cand vine vorba de dulapuri sau rafturi, le face mai spatioase.
|
|
|
|
- Lasati deoparte simetria! Aranjati mobilierul si accesoriile in grupuri asimetrice. De exemplu, intr-o parte a canapelei asezati o masa de fier si in partea cealalta un suport de lemn pentru ziare, un lampadar sau o etajera de lemn. Pe perete, atarnati in grupuri obiecte de diferite dimensiuni si forme. Amplasati un raft pe care sa puteti sa expuneti farfurii decorative sau alte obiecte de arta populara.
Totul trebuie sa se comtribuie la realizarea aerului comfortabil.
- De obicei, in camerele amenajate in stil casual, mobila este aranjata pe diagonala, excluzand colturile incaperii. Nu este obligatoriu ca piesele sa se asorteze, pentru ca accentul cade pe lejeritate.
- Un scaun mic, de genul celor care se aseaza in fata fotoliilor, este esential pentru comfort. Langa acesta, o masuta de lemn sau de ratan este suportul ideal de pe care se poate servi o cafea.
- Lemnul usor este preferat pentru mobilier si, de asemenea, podelele cu parchet de lemn. Lemnul de stejar sau de pin sunt cel mai des folosite, fie ca sunt vopsite sau finisate cu un luciu subtil pentur a proteja fibra lemnoasa.
- Fierul batut (aplatizat) si cel forjat, alama cu aspect antic, portelanul, lemnul sculptat, etc. sunt folosite pentru elementele de fieronerie sau decor la usi si dulapuri.
- Colectiile mici sau alte obiecte aranjate pe ici colo in camera dau un aspect casual; aici pot fi incluse pietrele de rau, scoicile, bucati de lemn luate din rau sau ramuri cu forma ciudata, colectii de cutii mici, nasturi ciudati, etc. Un raft din biblioteca sau coltul unei mese sunt numai doua din locurile potrivite in care pot fi expuse aceste mici comori.
- Dormitoarele trebuie sa aiba intotdeauna multe perne, de dimensiuni si culori diferite, iar patul trebuie sa fie acoperit cu o cuvertura interesanta.
|
|
- Ferestrele trebuie sa aiba jaluzele pentru a se pastra aerul intim in locuinta si pentru a se putea controla mai bine cantitatea de lumina care patrunde inauntru. In plus, ele mai pot fi infrumusetate cu perdele simple sau draperii infasurate pe galerii de lemn sau metal. Ca accente decorative putei atarna o ramura uscata sau un snur.
- In ceea ce priveste detaliile elementelor decorative de la ferestre, acestea sunt destul de simple. Materialul textil trebuie sa contrasteze, sa aiba o bordura lata, butoni, incretituri sau o panglica. Nu exagerati insa. Daca vreti sa pastrati lucrurile simple, atunci legati perdeaua numai cu o bucata de panza, fara sa mai adaugati alte detalii.
- Podelele sunt din lemn dur, dale, pietre sau beton. Daca aveti un covor, acesta nu trebuie sa fie foarte plusat. Alegeti mai degraba covoare de sisal, cele lungi, de lana sau cu modele geometrice.
- Camerele amenajate in stil casual au corpuri de iluminat usoare, fabricate din fier forjat, cositor, alpaca sau lemn. Candelabrele simple pot avea un aer de antichitate daca sunt facute din fier forjat sau metale cu aspect interesant. Pentru lampile mici, confectionati sau cumparati abajururi mici, facute din materiale textile.
- Aproape orice obiect care se gaseste prin casa poate deveni un accesoriu decorativ intr-o camera decorata in stil casual. Adunati perne, carti, cutii, lumanari, case de pasari si flori si puneti-le undeva prin camera. Plantele care nu au nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta si care se intretin usor, dar si alternativa lor - plantele din materiale textine, mai ales cele din matase, care arata foarte bine -, dau culoare si o stralucire calda, primitoare.
- Lucrarile de arta cu teme naive sau traditionale, atarnate pe pereti pur si simplu sau scoase in evidenta cu o rama de buna calitate sunt iarasi elemente potrivite de decor.
- Masa trebuie sa fie acoperita cu farfurii / castronase de lut, servetele de masa din materiale textile, de diferite tipuri, pahare solide, castroane de lemn si accesorii din alama sau fier. Culorile accesoriilor de pe masa trebuie sa scoata in evidenta tema decorativa aleasa pentru camera respectiva; folositi modele florale, obiecte vopsite intr-o singura culoare indrazneata sau in nuante pastelate.
Folositi aceste sfaturi ori de cate ori doriti sa creati o atmosfera calda si primitoare.
|
|