Andive

AndiveAndivele, manunchiuri  de frunze inalbite, se consuma ca salata, fiind fragede, cu gust placut, putin amarui. Se obtin de la planta denumita cicoarea de vara sau cicoarea de Bruxelles, valoarea alimentara fiind deosebita.

 

 

 

 

Cum se produc radacinile de cicoare de Bruxelles ?

Primavara, in luna mai, se seamana samanta de cicoare in randuri distantate la 40-50 cm.  Dupa ce rasar, plantele se raresc la distanta de 12-15 cm. Toamna, dupa caderea primelor brume, radacinile se scot, dupa care se rup frunzele, lasand numai o portiune de 2-3 cm deasupra coletului.

 

Cum se obtin andivele ?

Pentru a obtine andivele ("papusile"), radacinile se pun in santuri incalzite sau in pivnite. In santurile late de 80-100cm si adanci de 40-50cm se asaza radacinile, la 1-3 cm una de alta, in pozitie verticala, dupa ce mai intai s-au scurtat la 25 cm si s-au inlaturat mugurii laterali de pe colet (sa ramana numai mugurele principal). Printre radacini se pune un amestec de pamant de gradina, mranita si nisip. De asemenea, deasupra radacinilor se asaza un strat din acest amestec gros de aproximativ 20 cm, iar peste acesta ingrasamat organic in fermentatie de grosime circa 40-50 cm.

 

Deoarece fruzele incep sa creasca in stratul de pamant, raman albe si adunate, formandu-se  "papusa". Andivele se taie pe o mica portiune din colet, pentru a nu desprinde frunzele.

 

In pivnite, radacinile se pun la fortat infigandu-se intr-un strat de pamant (amestec obisnuit), una langa alta. Ele pot fi acoperite cu un strat de pamant gros de 15-20 cm sau se infig in pamant numai pana la jumatate. In acest caz, papusile cresc complet afara, avand frunzele desfacute. Acestea au un gust mai placut decat cele inalbite in pamant.