Antioxidanti in fructe

 rodii

 

Rodia aduce organismului un aport pretios de vitamina C si vitamine B, potasiu si polifenoli ( antioxidanti deosebit de puternici).  

 

 

Studiile au aratat ca sucul de rodie reduce riscul aparitiei bolilor de inima, protejeaza prostata, colonul si intestinul subtire. De asemenea s-a ajuns la concluzia ca este benefic si in diabet, ateroscleroza, scaderea colesterolului si in osteoartroza.

 

 

Sucul de rodie are si efecte antivirale si antibacteriene,  ajutand si in cazul depunerii de  tartru.

 

 

Rodia, foarte populara in Orient,  este  folosita cu precadere in bucataria iraniana si indiana.

 

 

Sucul de rodie este folosit pentru diverse cocktailuri, semintele sunt amestecate cu orezul in India si sunt folosite ca mirodenii si condimente in India sau in Pakistan, mai ales la prepararea sosurilor precum chutney.

 

 

In Turcia se foloseste la sosuri pentru salate, la marinarea carnii, iar semintele sunt folosite in salate, deserturi. Rodia este transformata intr-un sos dulce, ce se pune deasupra inghetatelor sau se amesteca cu iaurtul.

 

 

In Azerbaijan si Armenia rodia este folosita si pentru prepararea unui vin de calitate superioara, adesea exportat.

 

 

In Grecia, rodia este folosita pentru  kollivozoumi, o supa crema din grau, struguri si rodii sau pentru salate.

 

 

Traditionalul kebab oriental se prepara cu sos de rodie.

 

 

 

29 Noiembrie 2007

gradinamea.ro