Armonie si concordanta in alegerea culorilor
Tonurile, nuantarea, compozitiile, armoniile - sunt notiuni si totodata reguli ale imbinarii culorilor. Acestea pot transmite stari pozitive, bunadispozitie, optimismul. Pentru a obtine aceste efecte trebuie sa stim cum sa le folosim. Bineinteles, culoarea este o chestiune de gust, cu toate acestea zugravirea fatadei nu se compara cu cea a peretilor din sufragerie, deoarece aceasta ii priveste si pe vecini nu doar pe proprietari.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa folosim numai albul sau bejul, insa trebuie tinut cont si de aspectul general al cartierului. Indiferent de culori - discrete sau foarte tari, monocrome sau policrome - acestea pot reprezenta solutia ideala, insa trebuie sa fie in concordanta, sa se potriveasca per ansamblu.
Cata culoare trebuie sa folosim?
Expertii ne avertizeaza ca nuantele tari ne plictisesc si ne "obosesc" privirea mult mai repede fata de nuantele discrete, clasice, mereu la moda. O solutie optima este utilizarea unei culori de baza mai putin tipatoare, dar care sa iasa in evidenta prin accente puternice ale altei culori.
Culoarea si forma - nu se potriveste una fara cealalta
Foarte importanta in alcatuirea si alegerea culorii potrivite pentru fatada este forma casei impreuna cu toate detaliile ei. Nu trebuie sa uitam de nuanta , asezarea si forma tiglelor de pe acoperis, ramele ferestrelor, usile, iar uneori chiar si de garduletul gradinii.
Exista varianta in care casa poate fi impartita in culori in functie de aceste elemente. Elementele de sustinere pot fi zugravite in alta culoare fata de suprafetele peretilor. O alta modalitate de a utiliza si culori mai tari este de a scoate in evidenta cu ajutorul acestora anexele gospodariei sau foisorul.
Nu este indicat sa zugravim fatada casei cu culori care sunt in voga un an, iar apoi devin obositoare, mult prea incarcate, penibile. Trebuie sa ne gandim si la costurile acestor lucrari, iar acestea nu sunt deloc de neglijat, astfel incat nu putem zugravi peretii in fiecare an cu alta culoare.
Cu toate acestea se poate remarca faptul ca multe nuante din lumea modei sunt folosite mai intai in interiorul locuintei si abia dupa 4-5 ani se pot vedea si in exterior. De cele mai multe ori estompate cu ajutorul altor culori. Chiar si violetul va aparea pe fatadele multor case, iar cine este curajos si nonconformist incearca de acum. De ce nu?
InCasa.ro