Schema coloristica pentru exteriorul locuintei
Impresia generala lasata de locuinta dvs. depinde, in mare masura, si de schema coloristica exterioara. Astfel ca nu va puteti permite sa luati decizii gresite in acest sens.
Exista o mare varietate de culori disponibile pentru vopsirea exteriorului, astfel ca oricine se poate simti confuz atunci cand trebuie sa decida asupra schemei coloristice potrivite. Atentia pe care o acordati acestui aspect trebuie sa fie cu atat mai sporita cu cat de corectitudinea ei depinde efectul estetic pe care il produceti nu numai asupra familiei si vizitatorilor dvs., dar si a vecinilor. In afara de asta, orice greseala inseamna pierderea unei sume importante de bani.
Exista cateva lucruri sigure de care trebuie sa tineti cont cand va decideti sa vopsiti exteriorul locuintei. Mai intai de toate, ideile legate de culorile exterioare trebuie sa completeze in mod armonios pe cele ale casele vecinilor dvs. Culoarea aleasa nu trebuie sa faca locuinta sa arate ca inoportuna sau excentrica. Puteti opta pentru doua culori diferite: partea din fata trebuie sa fie vopsita in culoarea celorlalte case de pe strada, iar partea din spate poate fi colorata dupa cum va place.
Puteti alege culorile peretilor exteriori ai casei dvs in concordanta cu nuantele florilor din gradina, care pot constitui o buna sursa de inspiratie. Culorile deschise sunt intotdeuna de preferat pentru vopsirea exteriorului, deoarece ele fac ca locuinta sa para mai mare si mai impunatoare. Un alt motiv pentru care sunt evitate culorile inchise este acela ca nuantele tind sa se estompeze dupa o perioada de timp, din cauza expunerii continue la soare. Elementele exterioare mai putin importante din punct de vedere estetic, cum sunt stesinile, trebuie sa fie vopsite in aceeasi culoare ca si peretele principal, ajutand in acest fel la mascarea lor pe fundal. Vopseaua exterioara ar trebui sa consolideze aspectul spatiului interior si sa se potriveasca cu schema coloristica folosita in designul acestuia.
Schema de culori pentru exterior se refera la trei sectiuni diferite ale locuintei: partea principala care consta din pereti; a doua parte care contine marginile si colturile si partea a treia care consista in usi, ferestre si elementele arhitecturale specifice. Cea mai sigura optiune pentru vopsirea casei este alegerea unei singure culori si combinarea diferitelor nuante si tonuri ale acesteia pentru cele trei sectiuni diferite ale locuintei - este varianta cea mai potrivita in cazul in care doriti sa dati un aspect conventional locuintei dvs. Daca sunteti in cautarea unui aspect indraznet, vibrant trebuie sa optati pentru doua culori contrastante, care sunt echidistante una fata de cealalta pe roata culorilor.
O alta varianta sigura este aceea de a pastra o culoare principala pentru pereti si doua sau mai multe culori pentru margini. In acest caz nuantele folosite pentru margini trebuie sa fie mai deschise decat culoarea de baza, folosita pentru pereti. Numarul de culori folosite pentru margini depinde de numarul si forma diferitelor colturi care trebuie evidentiate cu ajurorul culorilor. Usile si ferestrele pot transforma aspectul exterior intr-un mod atractiv, mai ales daca pe un fundal vopsit intr-o culoare temperata, nuantele acestora sunt deschise si stralucitoare.
De obicei, oamenii au folosit dintotdeuna culorile aflate mai aproape de natura: nuante de rosu, maro, verde sau mustar. Schema coloristica exterioara ajuta la evidentierea arhitecturii unei cladiri si la sublinierea anumitor detalii ale acesteia, reflectand, totodata, personalitatea proprietarului.
Photo: valsparatlowes.com
Corina Dovinca
InCasa.ro