Arta decorativa a mozaicului
Folosit in decorarea spatiilor interioare, mozaicul are o istorie veche de mii de ani, fiind intalnit inca din timpul oamnilor primitivi ce asezau pietricele in diferite modele, descriind o directite sau un mesaj. Cu timpul, aceasta tehnica s-a dezvoltat, ajungand la forma pe care o cunoastem astazi.
Cele mai vechi modele de mozaicuri dateaza din a doua jumatate a mileniului al treilea inainte de Hristos, si au fost gasite in templele din Abra, din Mesopotamia. Cei care au perfectionat insa tehnica mozaicului sunt grecii, folosind marmura de diferite culori. Cucerindu-i pe greci, romanii au preluat aceasta tehnica, ridicand mozaicul la rang de arta.
Acesta este realizat din bucati mici, de obicei patrate, din sticla, piatra, scoici sau alte materiale care sunt plasate in asa fel incat sa creeze un model sau o imagine. Spatiile care beneficiau cel mai des de un astfel de decor erau lacasele de cult, baile, holurile si piscinele, dar, odata cu diversificarea materialelor si a formelor create de designeri profesionisti, aceasta tehnica a fost adoptata si in hoteluri, baruri si restaurante.
Tendintele in designul interior arata ca mozaicul este perfect si pentru dormitoare sau camere de zi. Acesta poate fi realizat in orice incapere, indiferent de stilul adoptat la nivelul design-ului interior al camerei. Pentru ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor voastre, este indicat ca mozaicul sa fie realizat de un specialist, mai ales daca lucrarea este de mari dimensiuni. Realizarea unui mozaic presupune indemanare, pricepere, imaginatie, dar si multa rabdare.
Aceasta forma de decor ce era folosita cu precadere pe pardoseala si pereti, scoate acum din anonimat si piesele de mobilier, fie ca este vorba de o masuta, un dulap sau de barul din bucatarie. Prin imbinarea placilor de mozaic se pot obtine forme unice de flori, figuri umane, peisaje sau imagini abstracte. Trebuie sa existe insa o continuitate intre coloritul si modelul mozaicului raportat la restul incaperii, tinand totusi cont ca acesta vine cu avantajul unor reflexii unice atat de la lumina naturala, cat si de la cea artificiala, schimbandu-si coloristica in functie de momentul zilei.
Un astfel de decor este spectaculos indiferent de materialul folosit pentru realizarea lui. Din sticla, piatra naturala sau cristale, mozaicul este de asemenea extrem de rezistent la umezeala si uzura, si reprezinta o solutie perfecta pentru crearea un design interior original. Ofera unicitate, este practic si aduce spatiului un aspect placut, elegant si rafinat.
Sursa foto
A.I.
InCasa.ro