Arterioscleroza

ArterosclerozaArterioscleroza este un proces patologic complex, caracterizat prin grave tulburari de irigatie, determinate de ingrosarea peretelui arterial si stenozarea lumenului arterelor.

Medicina naturista ofera cateva remedii pentru aceasta boala. Plantele folosite trebuie sa preintampine sinteza excesiva a colesterolului si depunerea lui pe peretii vaselor de sange, sclerozarea acestora si formarea de ateroame cu efect obturant.

Papadia - este un excelent depurativ sanguin si drenor hepatobiliar, contribuind la scindarea depozitelor de grasimi si de colesterol din tunica interna a arterelor mari si mijlocii, precum si a placilor ateromatoase. Frunzele acestei plante pot fi folosite ca salata in timpul primaverii. De asemenea se poate prepara si o infuzie.

Catina - se fierb, timp de 2-3 minute, 10 g de fructe mature in 200 de ml de apa, se strecoara lichidul si se indulceste cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi.

Fructele de afin - sunt bogate in minerale si vitamine. Acestea sunt recomandate in arteroscleroza cerebrala, tulburari de circulatie encefalica, coronarite, hipertensiune arteriala si sechele dupa infarct. Ele se pot consuma ca atare sau sub forma de suc-cate un pahar in timpul fiecarei mese.

Marul - Substantele biologic active din fructe au actiune antiarteriosclerotica directa si indirecta. Fructele se pot consuma ca atare sau in cura lui Kempner - in primele trei luni zilnic cate 250-300 de grame de orez si mere, dupa care dieta se imbogateste treptat cu carne, peste, cartofi si paine fara sare. Otetul de mere dizolva calciul si alte depuneri minerale din organism, actionand ca antiarterosclerotic.

Hreanul - se da pe razatoare o lingura de radacini proaspete de hrean si se adauga o ceasca de miere de tei. Se lasa la macerat timp de 12 ore, apoi se consuma fractionat in 24 de ore. Aceasta cura dureaza 30 de zile si se face de doua ori pe an, in lunile aprilie si octombrie.

Ceapa - se consuma preventiv in cure de 3-4 luni, cu pauza de o luna. Se recomanda folosirea sucului.

Morcovul - se consuma timp de zece zile pe luna, iar timp de trei-patru luni pe an se beau cate 250 de ml de suc.

Uleiul de nuc - este indispensabil in alimentatia dietetica; doza recomandata fiind de o lingurita pe zi.