Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala

Trecerea de la un sistem clasic de incalzire la cel de incalzire prin pardoseala nu este tocmai usoara. Multi, deja obisnuiti cu centrala pe gaz, vad aceasta modificare ca fiind inutila. Dar amatori pentru acest sistem de incalzire se gasesc in randul celor care isi construiesc o casa sau achizitioneaza apartamente noi.

Daca te numeri printre cei interesati este important sa te documentezi, deoarece, ca orice sistem, incalzirea prin pardoseala are atat avantaje cat si dezavantaje.

Un prim avantaj este acela ca un astfel de sistem poate fi instalat in orice tip de podea si poate fi folosit atat in camera de zi cat si in dormitor, baie, bucatarie sau hol. Nu doar cladirile noi pot beneficia de acest tip de incalzire ci si cele aflate in stadiu de renovare. In acest ultim caz sistemul de incalzire putandu-se monta chiar peste pardoseala veche.

Un alt avantaj important este repartizarea uniforma a caldurii pe intreaga suprafata a pardoselii, determinand un confort termic ridicat si, mai ales, constant. Instalatia asigura incalzirea atat cu apa calda cat si cu ajutorul curentului electric, avand astfel de ales dintre cele doua obtiuni la achizitionare. Fata de vechile surse de caldura, acest tip de incalzire va diminueaza costurile lunare cu peste 25%. Si aspectul estetic al incaperii se imbunatateste considerabil. Nu mai sunt necesare tevile aflate la vredere, robinetii si caloriferele care de cele mai multe ori sunt inestetice si ocupa mult spatiu.

Nici dezavantajele nu sunt deloc de neglijat. Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt mai eficiente in cazul cladirilor noi, deoarece sunt bine termoizolate. Cladirile vechi au nevoie de o noua izolare, atat podeaua cat si peretii trebuie sa aiba pierderi minime de caldura. Tipul de pardoseala folosit este de asemenea important. Trebuie sa va ganditi bine daca doriti gresie sau parchet deoarece schimbarea pardoselii implica si schimbarea sistemului de incalzire. In plus, daca veti pune o mocheta peste pardoseala din gresie emisia de caldura s-ar putea reduce la jumatate.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro