Azbestul, pericolul din casa dumneavoastra

Azbestul in casa dumneavoastra

Ce este azbestul?

Azbestul este o fibra minerala. Poate fi identificata doar cu un tip special de microscop. Sunt mai multe tipuri de fibre de azbest. In trecut, azbestul a fost adaugat unei varietati de produse pentru a le intari si pentru a le face rezistente la foc si pentru a izola caldura.

Cum poate azbestul sa-mi afecteze sanatatea?

Din studiile efectuate pe oameni care au fost expusi la azbest in fabrici si santiere navale, stim ca inhalarea unor cantitati mari de azbest poate creste riscul aparitiei de: cancer pulmonar, mesotelioma, un cancer localizat la limita dintre piept si cavitatea abdominala, si azbestoza, in care plamanii devin plini de tesut fibros.

Riscul de cancer pulmonar si mesotelioma creste cu numarul de fibre inhalate. Riscul aparitiei cancerului pulmonar datorita inhalarii fibrelor de azbest este mai mare in cazul fumatorilor. Oamenii care se imbolnavesc de azbestoza de obicei au fost expusi la un nivel ridicat de azbest pentru o perioada mai lunga. Simptomele acestor boli de regula apar dupa 20-30 de ani de la prima expunere.

Cei mai multi oameni expusi la cantitati mici de azbest, asa cum suntem cu totii in zilele noastre, nu dezvolta aceste boli. In orice caz daca azbestul este miscat, poate emana fibre ce pot fi inhalate in plamani. Fibrele pot ramane in plamani timp indelungat, ceea ce mareste riscul de imbolnavire.

Unde pot intalni azbestul si cand poate fi el o problema?

Multe din produsele fabricate astazi nu contin azbest. Acele cateva produse care inca mai contin azbest ce poate fi inhalat, este obligatoriu sa fie etichetate in sensul acesta. In orice caz, pana in anii ’70, multe din materialele de constructii folosite acasa contineau azbest. Produsele cunoscute care puteau contine azbest in trecut, si conditiile in care acestea puteu emana fibre includ:

Tevile de abur, boilerele, si furnalele izolate cu o manta de azbest sau banda de hartie de azbest. Aceste materiale, puteau emana fibre de azbest, daca erau deteriorate, reparate sau indepartate necorespunzator.

Placile de pardoseala elastica (vinil azbest, asfalt, si cauciuc), captuseala invelisuli de vinil si adezivii folositi la montarea placilor. Slefuirea placilor putea emana fibre. La fel ca si slefuirea sau razuirea podelei in timpul demontarii.

Stratul de ciment, cartonul de azbest, si hartia folosite ca izolatie in jurul furnalelor si a cosurilor. Repararea sau demontarea instalatiilor putea emana fibre de azbest. La fel ca si taierea, sfasierea, slefuirea, gaurirea sau debitarea izolatiei.

Izolatia fonica sau materialele decorative pulverizate pe pereti si tavane. Materialele desprinse, faramitate sau afectate de inundatie puteau emana fibre. La fel si slefuirea, gaurirea si faramitarea lor.

Carpirea si compusii de imbinare pentru pereti si tavane, si vopselurile texturate. Slefuirea, razuirea sau gaurirea acestor suprafete putea emana fibre de azbest.

De asemenea multe dintre produsele de uz casnic vechi cum ar fi manusile rezistente la foc, acoperisul sobelor, fiarele de calcat si uscatoarele de par.

Placutele de frana, discul de ambreiaj, si garniturile automobilelor.

Unde exista riscul de a gasi azbest in casa

Unele acoperisuri si tigle sunt facute din azbociment.

Casele construite intre 1930-1950 pot avea azbest ca izolatie.

Azbestul poate fi prezent in vopseaua texturata si in compusii de reparatie folositi la imbinarile peretilor si tavanelor. Folosirea lor a fost interzisa in 1977.

Cenusa artificiala pentru semineele pe gaz poate contine azbest.

Peretii si pardoselile din jurul sobelor pot fi protejate cu hartie de azbest, carton de azbest, sau placi de azbociment.

Azbestul poate fi gasit in unele pardoseli de linoleum, pe spatele placilor de linoleum si in adeziv.

Tevile de abur sau de apa calda din casele vechi pot fi imbracate intr-o manta de azbest.

Cuptoarele cu petrol sau carbune si garniturile usilor pot avea izolatie de azbest.

Ce ar trebui facut in legatura cu azbestul din casa?

Daca credeti ca azbestul este prezent in casa dumneavoastra, nu intrati in panica! Cea mai buna solutie este sa lasati azbestul in pace. In general materialele in stare buna nu vor emana fibre de azbest. Nu exista nici un pericol daca nu exista emanatii de fibre si acestea nu sunt inhalate in plamani.

Verificati materialele regulat daca suspectati ca pot contine azbest. Nu le atingeti dar uitati-va dupa semnele de deteriorare. Materialele deteriorate pot emana fibre de azbest. Aceasta de obicei se intampla daca le perturbati prin frecare, lovire sau miscare.

Uneori cea mai usoara cale de a rezolva problema materialelor deteriorate este sa limitati accesul in zona respectiva si sa nu le atingeti.

Daca azbestul este deteriorat vizibil, sau daca intentionati sa faceti renovari in casa care ar putea sa-l afecteze, repararea sau demontarea lui trebuie facuta de un profesionist.

Cum sa identificati materialele care contin azbest.

Puteti sa va dati seama daca un material contine azbest numai uitandu-va la el in caz ca nu este etichetat. Daca aveti dubii, sau daca aveti o mostra de material, duceti-o spre a fi analizata de un spacialist. Mostra ar trebui prelevata de catre un specialist, deoarece acesta stie ce sa caute, si exista riscul emanarii de fibre. Daca este facuta incorect prelevarea mostrei, poate fi mai riscant decat daca lasati materialul in pace. Nu este recomandat sa prelevati dumneavoastra mostra. Daca totusi alegeti sa o faceti, aveti grija sa nu eliberati in aer fibre de azbest. La prelevarea mostrelor trebuie sa luati urmatoarele masuri:

asigurati-va ca nu mai este nimeni in incapere cand faceti prelevarea

purtati manusi sau spalati-va pe maini dupa prelevare

inchideti orice sistem de ventilatie sau incalzire pentru a impiedica imprastierea fibrelor

nu deranjati materialul mai mult decat este necesar pentru prelevarea mostrei

puneti o folie de plastic sub zona de lucru

umeziti materialul cu un amestec de apa cu detergent pentru a reduce emanatiile de fibre

taiati cu grija o bucata de material folosind un cutit mic; puneti mostra prelevata intr-o cutie curata care trebuie bine astupata

aruncati cu grija folia de plastic si folositi un prosop umed de hartie pentru a curata zona de lucru si cutia cu mostra

etichetati cutia cu data si locul din care a fost prelevata proba si trimiteti-o la laboratorul de analiza

infasurati zona din care ati luat mostra cu cea mai  mica posibil banda adeziva pentru a impiedica emanarea fibrelor

Cum sa administram o problema a azbestului

Daca azbestul este in stare buna, nu va atingeti de el, nu faceti nimic! Daca exista o problema, sunt doua tipuri de corectii: repararea si demontarea.

Repararea de obicei implica etansarea sau invelirea materialului din azbest.

Etansarea implica tratarea materialului cu un etansant care ori imbina fibrele de azbest ori imbraca materialul astfel incat fibrele sa nu fie eliberate. Izolatia tevilor, cuptoarelor si a boilerelor poate fi realizata in acest fel. Acest lucru ar trebui facut numai de catre un profesionist specializat in manuirea azbestului in conditii de siguranta.

Invelirea implica asezarea a ceva deasupra sau in jurul materialului ce contine azbest pentru a impiedica eliberarea fibrelor. Izolatia exterioara a tevilor poate fi invelita cu o manta de protectie.

Indiferent de reparatie, azbestul ramane la locul lui. Reparatia este de obicei mai ieftina decat demontarea dar poate face ca demontarea ulterioara, in cazul ca este necesara, sa fie mai scumpa si mai greu de realizat. Reparatiile pot fi majore sau minore.

Ce trebuie facut si ce nu trebuie facut in cazul azbestului.

Limitati la minimum activitatile in orice zona unde sunt  materiale deteriorate ce pot contine azbest.

Luati toate masurile necesare pentru a preveni deteriorarea materialelor ce contin azbest.

Aveti grija ca demontarea sau reparatiile majore sa fie facute de catre profesionisti.

Nu taiati, nu slefuiti, sau nu gauriti materialele care contin azbest.

Nu slefuiti sau nu incercati sa nivelati pardoselile din azbest.

Cand pardoselile de azbest trebuiesc inlocuite, montati linoleum peste daca este posibil.

Nu tarati materialele care pot contine azbest prin casa.

Daca nu puteti evita sa treceti prin zona respectiva, curatati-o cu un mop ud. Daca o zona mare trebuie curatata apelati la un specialist.

Reparatiile minore ar trebui de asemenea sa fie facute de catre specialisti deoarece exista riscul expunerii la fibre de azot.

Daca totusi decideti dumneavoastra sa faceti reparatiile minore, inainte sa va apucati de ele, examinati cu atentie zona deteriorata pentru a va asigura ca este stabila. Ca o problema generala, orice zona care este mai mare decat marimea mainii dumneavoastra nu este o reparatie minora.

Pot fi folosite produse comerciale proiectate pentru acoperirea gaurilor si zonelor deteriorate.

Izolatia de azbest a tevilor, daca este deteriorata, poate fi acoperita cu fibra de sticla.

Demontarea este de obicei cea mai scumpa metoda si ar trebui sa fie ultima optiune luata in considerare in cele mai multe situatii. Si asta deoarece demontarea prezinta cel mai mare risc de eliberare a fibrelor. In orice caz, demontarea poate fi necesara in cazul renovarii sau schimbarilor majore din casa dumneavoastra care pot perturba azbestul. De asemenea, demontarea este necesara in cazul in care materialele ce contin azbest sunt deteriorate foarte mult si nu pot fi reparate. Demontarea este un procedeu complex si trebuie facut de catre un profesionist. Demontarea defectuoasa, poate de asemenea creste riscurile asupra sanatatii dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.

Profesionistii in azbest: Cine sunt si ce pot ei face?

Profesionistii in azbest sunt instruiti in manuirea azbestului. Tipul profesionistului depinde de tipul produselor si de ce probleme trebuiesc remediate. Puteti angaja un furnizor de azbest, sau in unele cazuri un profesionist specializat in produse specifice ce contin azbest.

Ei pot realiza inspectii la domiciliu, pot lua mostre de produs, si va pot da sfaturi in legatura cu ce reparatii sunt necesare si cine este calificat sa le faca. Unele firme ofera pachete de servicii: testare, evaluare, corectare.

Ar trebui sa verificati referintele profesionistilor pe care ii angajati. Este bine sa angajati profesionisti care sunt bine instruiti, experimentati, acreditati si au o reputatie buna.

Este bine sa evaluati mai multe oferte de pret, deoarece pretul poate varia foarte mult de la o firma la alta.

Daca angajati un inspector profesionist

Asigutati-va ca inspectia va include o examinare vizuala completa si mostrele prelevate cu atentie vor fi analizate in laborator. Daca azbestul este prezent, inspectorul ar trebui sa va ofere o evaluare scrisa care va descrie locatia si posibilitatea extinderii defectiunii, si va va da recomandari pentru reparatie sau prevenire.

Asigurati-va ca inspectorul va face vizite la fata locului pentru a verifica daca firma angajata sa execute lucrarile de reparatie respecta in tocmai procedurile si cerintele.

Inspectorul poate intreprinde vizite la fata locului dupa reparatii, pentru a verifica daca zona a fost bine curatata.

Daca angajati o firma sa execute lucrarile de reparatie

Verificati daca firma este autorizata si are toate avizele necesare pentru a efectua astfel de lucrari.

Insistati ca firma sa foloseasca doar echipament adecvat pentru astfel de lucrari.

Asigurati-va ca firma respecta incomai procedurile si cerintele necesare.

Asigurati-va ca muncitorii vor lua toate masurile necesare pentru a preveni imprastierea prafului de azbest si in alte zone ale locuintei dumneavoastra. Ei ar trebui sa izoleze zona de lucru de restul casei folosind folii de protectie, si sa opreasca sistemele de ventilatie si de incalzire.

Nu lasati ceilalti membrii ai familiei sau animale sa patrunda in zona de lucru.

Asigurati-va ca materialul demontat va fi pastrat cat mai intact cu putinta, evitandu-se faramitarea lui in bucati mici, ceea ce duce la eliberarea fibrelor de azbest in aer.

Dupa terminarea lucrarilor, asigurati-va ca muncitorii au curatat bine zona.

Puteti solicita o analiza a aerului la un laborator specializat.

Atentie!

Zona nu trebuie aspirata sau maturata. Acest lucru va face ca fibrele de azbest sa fie ridicate in aer. Pentru curatare se va folosi un mop umed sau un aspirator special.