Stilul Gaudi

Gaudi a reusit sa creeze o reteta arhitecturala unica care combina taria goticului, cu luminozitatea catalana si influente din natura , impunand astfel linii extrem de fluide dar foarte sinuoase. Astfel, s-au nascut catenele gigantice care amintesc de cele gotice, dar care prezinta forme neregulate. Stilul gaudian a transformat iremediabil arhitectura, transformand-o intr-un puzzle de dimensiuni gigantice.

A fost un bun observator al naturii, atras de forme, culori, si geometrie. Genialul arhitect a fost inspirat de ideea imbinarii dintre arhitectura si natura, dintre vegetal si mineral. Creatiile lui fac o sinteza intre imaginatie si pura tehnologie. A fost atat de fascinat de formele ciudate si neregulate create de natura, incat linia dreapta specifica  in arhitectura traditionala, nu apare practic deloc in creatia sa. Are numai linii curbate care se apropie mai mult de esenta armoniei umane. Prin dezvoltarea  unui stilul arhitectural senzational, curbat, aproape fantastic, acesta a fost desemnat ca lider incontestabil al modernismului catalan ( varianta spaniola a curentului Art Nouveau).

Principalul sau sustinator a fost industriasul Eusebio (Sebi) Guell care a finantat mai multe constructii.

Gaudi spunea: "toate operele de arta trebuie sa aibe calitatea de a fi seducatoare, altfel nu pot fi considerate opere". A abordat intr-o forma originala geometria constructiei prin lipsa colturilor, a liniilor drepte. Poate ca de aceea unii contemporani l-au considerat nebun, ori credeau ca opera lui este doar "o zapaceala geniala".

Sagrada Familia reprezinta manifestarea convingerilor religioase ale arhitectului si afirmarea suprarealismului in arhitectura. Fatada acesteia este atat de bogat impodobita incat ornamentele sunt de-a dreptul inghesuite reprezintand nasterea Domnului. Ornamentele sunt motive ale artei crestine realizate intr-un stil imaginativ libertin care trezeste uimire si respect. Intreaga constructie emana si un fel de neliniste sufleteasca specifica lui Gaudi, si este considerata o fiinta vie care respira prin piatra .

La acest artist, toate constructiile trebuiau sa arate ca o bucata de natura, precum o jungla, sau pesteri, sau fiinte vii. Creatiile lui arata ca o colectie de fosile, de plante exotice. E o adevarata euforie de forme si nuante, balcoane in forma de masca, de ochi, turla de biserica inconjurata de liane si frunze, acoperis plan impanzit cu turnulete spiralate, asemanatoare cu cochiliile de melci, totul fiind viu colorat, cu mozaicul albastru, verde, rosu sau galben. Caramizi brute in perete, sticla, ceramica si mozaic traditional in decoratiuni, vitralii, fier forjat fac ca modernismul sa se afirme mai ales in stil decorativ. La el totul se transforma, casele particulare devin fiinte cu  seminee care amintesc de organele umane interne.

Proiectul casei Guell a fost prezentat in cadrul Expozitiei de la Paris din anul 1910 iar  specialistii l-au catalogat ca fiind fantezist, casa prezentand un acoperis policrom, de asemenea arabescuri din fier forjat si scara interioara in forma de coloana vertebrala. Dar cea mai disputata lucrare ramane "Colonia Guel Chapel", cripta familiei industriasului, catalogata mai ales de catre credinciosii conservatori drept opera a diavolului.

Parcul Guell este de fapt un oras-gradina cu pini si palmieri, cu cateva caracteristici curioase: cu diferente de nivel si cu trepte pavate cu ceramica colorata, alei serpuite, coloane ciudate, o pagoda de mozaic si sculpturi bizare, invelite in celebrele cioburi de faianta colorata "marca" Gaudi. Parcul a fost numit pe rand  "insula suprarealista", si "cosmar expresionist". A fost conceput ca o gradina privata in stil englez.

Muzeul Gaudi este tipic modernist si stabileste bazele tehnicii "trecandis" care foloseste bucati asimetrice de dale lucioase ca material de acoperire a constructiei. Inauntru te intampina o scara feudala cu o impresionanta fantana, diferite sculpturi zoomorfe si un dragon policrom.         

Prin creatiile lui Gaudi si ale colaboratorilor lui, arta a coborat in strada.

Pentru Palatul Guell s-a gandit la un melanj de materiale excentrice, jocuri de culoare oferite de mozaicul de ceramica si faianta, coloane de marmura si cupole luminate de vitralii magnifice, ornamente din lemn si fier forjat.

www.incasa.ro

Altheate

03 dec 2006