Balconul - cateva sugestii inainte de decorare

balconulSpatiile anexate locuintelor, gen: balcoane, terase, verande etc., cele care ofera, de regula, adapost si functioneaza, in principal, ca spatii de depozitare, ar trebui reconsiderate si privite ca niste prelungiri ale decorului interior. In majoritatea cazurilor, aceste suprafete includ intrarile sau servesc drept elemente de legatura dintre doua unitati functionale - cum este palierul intermediar, de exemplu, iar amenajarea lor este la fel de importanta ca si amenajarea celorlalte incaperi. Acordati atentie tuturor elementelor decorative si de constructie ale acestora: selectia mobilierului, durabilitatea materialelor, modelele de trafic etc.

1. Documentarea - este foarte importanta inainte de a incepe sa amenajati un spatiu, indiferent de natura acestuia. Pastrati intr-un fisier toate documentele, articolele si imaginile care va inspira si schite cu toate ideile care va vin. Fotografiati zona pe care o aveti in vedere spre amenajare, din toate unghiurile (din interiorul camerei catre anexa, din anexa catre interiorul camerei). Pastrati decupaje continand spatii similare, cu mobilier, nuante, modalitati de iluminat etc., din revistele si brosurile de specialitate; faceti rost de esantioane de culori si mostre de tesaturi sau de pardoseala. Nu uitati de plantele pe care o sa le introduceti in decor, inclusiv de ghivecele suspendate sau de cele care necesita o montare aparte sau de orice alt amanunt care ar putea influenta proiectarea acestui spatiu. Aveti in vedere si conditiile de mediu, deorece aceste spatii, mai ales in cazul in care nu sunt inchise catre exterior, trebuie amenajate diferit, in functie de toate  anotimpurile, si necesita o izolare termica si fonica speciale, in cazul in care sunt inchise. Decoratiunile ferestrelor trebuie si ele alese cu grija, astfel incat sa lase suficient de multa lumina sa patrunda in interior.

2. Planul
Aveti in vedere acei factori care ar putea influenta imaginea de ansamplu a decorului si de care, de regula, nu se tine cont in amenajarile acestor spatii. Notati toate elementele care ar putea sa va deranjeze vizual. Veti dori, probabil, sa aranjati mobilierul astfel incat sa profitati de o vedere buna sau sa evitati una neplacuta. Stabiliti expunerea la soare din timpul zilei si notati daca aceasta influenteaza amplasarea mobilierului. De exemplu, veti avea nevoie de umbra pentru partea sudica a balconului, sau veti dori sa grupati mobila evitand partea vestica, pentru a putea sa profitati de fabulosul asfintit.

Faceti sabloane ale mobiliei pe care vreti sa o folositi, la fel ca si pentru celelalte elemente, care vor fi incluse in decor, cum sunt plantele sau jaluzelele - acestea par, de regula, mai putin importante, insa nu trebuie sa le neglijati influenta asupra ansamblului decorativ. Insirati-le pe planul podelei si incercati diferite configuratii pentru a vedea care este cea mai potrivita combinatie.

Indicate caile de acces din si inspre interior. Tineti cont de deschiderea fiecarei usi si de faptul ca nu puteti plasa mobila in aceste spatii. Pentru usile glisante din sticla, indicati pe care dintre partile acesteia se va face intrarea.

Amplasati mobilierul astfel incat spatiul de conversatie sa nu fie interupt de traficul din sau in casa. Una dintre problemele legate de acest aspect o reprezinta balcoanele cu usa pe centru si cu intrarea situata pe partea opusa usii. Decat sa aranjati mobilierul intr-un grup mare, creati mici zone la fiecare capat al balconului. Sugestia include o masa cu scaune pe o parte si un grup de conversatie pe cealalta. Asigurati-va, de asemenea, ca nu blocati trecerea catre prize si nu impiedicati udarea florilor sau reglarea jaluzelelor.

Photo: ehow.com

Corina Dovinca
InCasa.ro