Banianul sau smochinul pagodelor
Banianul sau smochinul pagodelor este unul dintre acei arbori care surprinde si care starneste curiozitatea. Considerat arbore sfant atat in religia hintoista cat si in cea budista, copacul este cunoscut si sub numele de copacul templu.
Arborele a ajuns sa fie denumit astfel datorita preotiilor care il insamantau in acoperisul de lemn al templelor. Copacul poate fi intalnit doar in anumite zone din India, Sri Lanka si Pakistan. Fiind sensibil la temperaturi scazute, arborele nu s-a putut dezvolta si in alte zone ale globului.
Un astfel de arbore poate sa traiasca si 400 de ani, iar in tot acest timp, un singur copac poate forma o intreaga padure. Acest lucru fiind posibil datorita faptului ca arborele reuseste sa creasca si sa se extinda pe suprafete foarte intinse. Copacul templu nu este fixat in pamant prin radacini subterane, ramurile sale dezvolta rapid radacini adventive care il sustin si ii asigura substantele nutritive din sol.
Acest proces este continuu, astfel ca, in 100-200 de ani, copacul poate acoperi o suprafata de mai multe hectare. Interesant este faptul ca acest copac poate trai si fara trunchiul sau principal, arborele reusind sa se sustina si sa se alimenteze cu ajutorul ramurilor care sunt infipte in pamant asemenea unor trunchiuri. In primii 2-3 ani de viata copacul templu poate fi folosit ca planta decorativa de interior, dimensiunea sa permitand acest lucru.
Cel mai mare copac din lume, ca suprafaţa, pe care coronamentul sau o acopera, se gaseste in Gradina Botanica Indiana Acharya Jagadish Chandra Bose, din Howrah, India. Se estimeaza ca arborele are o varsta de aproximativ 250 de ani si o intindere de circa 14.500 de metri patraţi. In prezent arborele traieste fara trunchiul sau principal, care a putrezit in 1925 si a fost indepartat. Circumferinţa acestuia era de 1,7 metri si avea o inalţime de 15,7 metri. Coroana arborelui are o circumferinţa de un kilometru iar marele copac indian are nu mai putin de 2880 de radacini aeriene.
Sursa foto
A.I.
Incasa.ro