Bucataria inteligenta

bucataria inteligentaCum sa obtineti o bucatarie estetico-functionala cu un buget redus

Desigur ca este mult mai simplu sa achizitionati o bucatarie completa, de-a gata. Piata romaneasca de mobilier prezinta o oferta generoasa si puteti opta de la stilul italian avangardist al brandului Boffi si pana la practicul stil suedez al IKEA. Aceasta optiune este, insa, pe jumatate distractiva si dubla ca pret. Adevarata provocare o reprezinta aceea de a va crea singuri propria configuratie si de a gasi piesele perfecte pentru spatiul dedicat bucatariei, combinand functionalitatea cu esteticul, la un pret acceptabil pentru dvs. Puteti realiza acest lucru acordand multa atentie spatiului si detaliilor si urmand exemplele unor experti in domeniu. Acestia sunt de parere ca o bucatarie de 3 metri patrati poate fi utiliata si amenajata cu mult bun gust, in cazul in care tineti cont de cateva aspecte:

Cu cat introduceti in decor mai multe obiecte, cu atat costul va fi mai mare. Cheia functionalitatii unui spatiu o reprezinta simplitatea, reducerea la nevoile esentiale. Achizitionarea si combinarea mai multor obiecte ieftine (dar nu de proasta calitate) reprezinta prima treapta catre realizarea unei bucatarii inteligente.

Salvati bani acolo unde se poate si unde nu este vizibil, insa achizitionati accesorii de profil de inalta calitate, precum si obiecte electrocasnice performate. Alegeti, de exemplu, o chiuveta dubla, mai putin costisitoare, cu un bazin de spalare si unul pentru scurgere/uscare vase. Puteti renunta, astfel, la masina de spalat vase, care nu va este absolut indispensabila. Adaugati stil prin achizitionarea unor robineti deosebiti.

In functie de obiceiurile legate de gatit, pe care le aveti, stabiliti clar de cate elemente necesare acestei activitati aveti nevoie. Uneori din patru obiecte destinate gatitului (aragaz, cuptor cu microunde, gratar, plita pentru coacere de ex.) numai doua sunt cu adevarat folosite. Uneori un aragaz, prevazut cu un cuptor, este suficient.

Lemnul este o optiune buna ca material de baza pentru bucatarie (pardoseala, blat de lucru, scaune, masa etc.). Acesta poate fi sculptat/taiat astfel incat sa se potriveasca cu spatiul de care dispuneti. Blatul de lucru poate fi folosit si ca loc de luat masa, astfel ca este indicat sa il faceti ceva mai mare. Initial puteti incepe cu doua scaune, suficient de inalte incat sa ajungeti la masa/blat.

Clasicele rafturi cu tragatori reprezinta elemente costisitoare, astfel ca este bine sa va limitati in privinta lor. Sunt recomandate carucioarele cu platforme detasabile sau rafturile modulare din otel. Un suport din lemn sau o polita suspendata deasupra blatului de lucru reprezinta o alternativa a traditionalului dulap cu usi, de care va loviti cu capul, de cele mai multe ori. Aceasta optiune implica, totodata, si o investitie mai mica. In magazinele de specialitate, gen IKEA, veti gasi o multime de modele si forme de borcane sau recipiente de depozitare a condimentelor, care vor servi atat nevoilor dvs. practice, cat si celor decorative, conferind un aspect placut acestor polite "la vedere".  

Traditionalele "masti" de protectie impotriva caldurii sau a umezelii, din placi de faianta sau otel inoxidabil, de deasupra blatului de lucru, a chiuvetei sau a plitei/aragazului, reprezinta investitii costisitoare pentru persoanele cu buget restrans. O alternativa inteligenta la aceastea poate fi sticla armata incadrata in lemn de culoare inchisa/negru.

Photo: poandpo.com

Corina Dovinca
InCasa.ro