Camera copiilor de-a lungul timpului
Camerele copiilor reprezinta mai mult decat doar niste simple incaperi in care se doarme, de aceea cand este vorba de amenajare nu exista aproape nicio limita. Important este ca cei mici sa se simta bine si sa aiba un mediu in care sa se dezvolte frumos si sanatos.
Atunci cand un cuplu aduce un bebelus pe lume amenajarea camerei noului nascut reprezinta o tema foarte importanta. Bineinteles ca planuirea spatiului pana la cel mai mic detaliu ii face pe parinti si mai entuziasmati si mai fericiti. Cele mai importante pentru micut sunt doua piese de mobilier: patul si locul in care sunt infasati. Atmosfera joaca evident un rol foarte important.
De fapt un bebelus nu are inca nevoie de propria camera. Expertii dar si anumiti parinti sunt de parere ca cel mai bine ar fi daca bebelusul ramane cat mai apoape de parintii lui in primele luni de viata si nu "izolat" intr-o camera separata.
Cand copilul implineste un an este momentul sa ne gandim sa-I amenajam propria camera. In majoritatea locuintelor cea mai mica incapere este aleasa sa fie camera copilului, insa nicaieri nu scrie ca aceasta este o regula. Avand in vedere ca micutul isi petrece majoritatea timpului in incaperea lui, mult mai mult decat o fac parintii in dormitorul lor. De aceea ar fi bine ca dormitorul adultilor sa fie cea mai mica incapere, iar cel al copilului mult mai spatioasa.
Inainte de a incepe amenajarea trebuie sa ne gandim bine la siguranta, la confort, la functionalitatea spatiului, insa si la gustul celor mici. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa lipim un tapet cu eroi din desene animata sau ca asternuturile trebuie sa fie la fel, in acelasi ton, dimpotriva. Este obositor sa ai zilni aceleasi figuri in fata ochilor, aceleasi culori tipatoare, aceleasi modele.
Dupa ce trece de etapa gradinitei, copilul de scoala are nevoie ne o modificare in camera sa, deoarece acesta are noi necesitati. Cel mic va avea nevoie de un birou si de un raft sau de o biblioteca unde poate sa isi aseze diferitele carti si materiale pentru studiu. Daca este cazul, acum putem achizitiona un pat suprapus. Micutii vor fi incantati cu siguranta, iar in plus va fi mai mult spatiu in camera. Cel mai indicat este ca "zona" de lucru sa fie despartita sau separata de cea de joaca, deoarece numai asa copilul se poate concentra mult mai bine la teme. In centru ar trebui sa ramana suficient spatiu pentru ca cel mic sa se poata juca in voie.
Atunci cand creste si devine adolescent are desigur alte nevoi si alte gusturi. Camera copiilor se transforma in camera de tineret, astfel nu trebuie neglijate locurile confortabile, in care acestia lenevesc si stau la povesti cu prietenii lor de aceeasi varsta. Ideala ar fi o canapea extensibila, astfel incat sa fie practica si pentru musafiri care innopteaza uneori aici.
Sursa foto
InCasa.ro