Prima camera a copilului
Saptamanile dinaintea nasterii reprezinta perioada ideala pentru a pregati cu mult entuziasm camera celui mic. Desigur toti cei apropiati ne sunt alaturi, dandu-ne sfaturi in ceea ce priveste amenajarea spatiului si nu numai. Cu toate acestea viitorilor parinti le lipseste experienta si deseori, dupa venirea pe lume a noului membru, realizeaza ca au cumparat lucruri de care se puteau lipsi, care nu erau necesare, iar pe cele cu adevarat importante le-au omis. InCasa va prezinta in continuare ce ar trebui sa contina camera unui bebelus, ce este de mare ajutor, indispensabil sau pur si simplu decorativ.
Patutul
Aici isi petrece bebelusul majoritatea timpului, de aceea este foarte important ca salteaua sa fie de buna calitate. De asemenea, cosurile speciale pentru bebelusi, impletite din materiale naturale, capitonate textil, sunt usoare si foarte practice, deoarece il puteti supraveghea pe cel mic peste tot in casa sau il puteti lua cu dvs. in gradina sa se bucure de razele soarelui si de aerul proaspat.
Balansoarele si leaganele sunt extrem de frumoase, dar avand in vedere ca bebelusul creste repede si nu le va folosi o perioada indelungata, acestea sunt prea scumpe. Merita mai mult sa imprumutati de la o ruda sau cunostiinta care a avut copii mici, astfel bebelusul se va bucura de miscarea linistitoare a leaganului. Asemanatoare sunt si hamacurile, dar pretul este mai scazut fata de cel al balansoarelor. Acestea sunt potrivite pentru copiii care nu depasesc varsta de un an si greutatea de 20 kg.
Odata ce copilul creste si devine prea mare pentru cos sau leagan primeste primul sau patut, care in mod practic ar trebui sa fie prevazut cu grilaj carepoate fi demontat. Si in acest caz este foarte important ca viitorii parinti sa tina cont de calitatea saltelei, de continutul acesteia, de rezistenta si durabilitatea vopselei, deoarece corpul micutului este inca foarte sensibil. Lemnul masiv netrat este cel mai recomandat si poate fi vopsit dupa gustul fiecaruia cu uleiuri sau vopsele ecologice. Salteaua nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare. Cele din spuma poliuretanica au preturi avantajoase, de multe ori insa prea moi si mentin umiditatea, nu se usuca foarte usor atunci cand scutecul copilului nu face fata sau cand cel mic transpira. Mult mai bune sunt saltelele din fibra de cocos latexat, deci din materiale naturale, biologice. Indicat este sa tineti la indemana, langa patut, un prosop din molton in cazul in care micutul varsa sticla cu lapte sau cu ceai.
In general comodele sau mobila speciala pentru aplicarea scutecului se gaseste in multe variante, cu diferite design-uri si poate fi utilizata si dupa perioada in care copilul are nevoie de scutec. Nu lasati copilul nesupravegheat nici macar cateva secunde in timp ce se afla la infasat, chiar daca aceasta piesa de mibilier este prevazuta cu margini inalte!
Lampa generatoare de caldura
Aceasta se monteaza pe perete la aproximativ 1,20 m deasupra locului unde este schimbat bebelusul, astfel incalzind suprafata pe care acesta este asezat. Niste jucarii vesele agatate deasupra capului ii poate atrage atentia si sunt foarte utile pentru mama, mai ales daca celui mic nu ii place sa fie schimbat si incepe sa planga.
Suporturile pe care ii sunt schimbate scutecele noului membru al familiei isi gasesc foarte bine locul si in baie. Cele care se pot prinde de cada sunt cele mai rentabile din punct de vedere financiar, dar si cele mai practice, deoarece imediat dupa folosire acestea pot fi stranse si asezate in debara, dupa usa sau in orice loc restrans. Suporturile se gasesc in dimensiuni diferite, dar cel mai important este sa fiti atenti la inaltimea lor. Daca sunt prea joase parintii pot avea probleme cu durerile de spate.
Dulapiorul
De fapt un bebelus nu are nevoie de un dulap, deoarece acesta nu detine atat de multa imbracaminte si oricum aceasta fiind foarte micuta nu ocupa mult loc. Astfel, hainutele pot fi asezate intr-o comoda sau pe un raft gol din dulapul parintilor. Totusi, in cazul in care va decideti sa cumparati un dulap, acesta poate fi simplu ca design si utilizat si pentru a depozita jucariile sau diferitele aceesorii necesare nou nascutului. Pentru a economisi ceva bani, dulapul poate fi decorat acasa cu motive din desene animate. De multe ori exista si reduceri substantiale in magazinele de specialitate mai ales daca alegeti sa cumparati un set complet: suport de infasat, dulap si patut.
Partea decorativa a camerei copilului este de fapt cea mai frumoasa. Chiar daca copilasul nu recunoaste mare lucru din primele zile de viata, el va simti armonia culorilor din incapere, dar va simti ca si cei care se afla in camera au o stare de bine, de liniste si fericire. Alegeti culori luminoase, dar care sa nu fie prea tari, ci care sa emane blandete. Exista borduri (in forma de curcubeu de exemplu), care pot fi lipite de perete si care ii dau acestuia un efect special. Un covor moale si vesel aduce o nota in plus de voie buna, de acesta putandu-se bucura micutul chiar si cand are varsta potrivita pentru a merge la gradinita.
Aparatul Baby Control ii ajuta pe parinti sa asculte sunetele sau plansetele copilului de la distanta. Acesta poate fi Babyphone, veioza si un fel de casetofon cu melodii linistitoare.
O alta decoratiune interesanta si placuta sunt stelutele fosforescente lipite pe "cerul" albastru de deasupra patutului. Toate aceste accesorii suplimentare si decorative depind de dorintele fiecarui cuplu in parte.
InCasa.ro