Camere video digitale
Imaginea trebuie sa fie de cea mai buna calitate
Daca stati o clipa sa va ganditi, majoritatea filmelor pe care le veti inregistra vor fi facute in conditii de iluminare insuficienta. Da, probabil ca veti capta imagini de la un picnic intr-o zi insorita, cu familia, sau jocul copilului dvs. in parculetul din apropierea casei, insa cel mai probabil, majoritatea filmelor vor fi facute in interior, in conditii nu tocmai propice din punctul de vedere al luminii - o nunta in biserica, despachetarea cadourilor de Craciun (noaptea sau dimineata devreme), o petrecere, primii pasi ai copilului, etc. Din aceasta cauza, camerele video spre care trebuie sa va indreptati atentia sunt cele care pot capta si procesa o foarte mare cantitate de lumina. Iata cateva lucruri la care trebuie sa va ganditi cand va propuneti sa mergeti la cumparaturi:
Cautati un aparat cu sistem optic de buna calitate
Cand ati gasit o gama intreaga de produse care se incadreaza intr-o suma stabilita dinainte, care sunt usor de folosit si inregistreaza pe un format care va convine, atunci trebuie sa le departajati din punctul de vedere al sistemului optic, care este, de altfel, mult mai important. Lentilele sunt primul punct de intrare al imaginii, asa ca ar fi bine sa va ganditi sa alocati ceva mai multi bani pentru a achizitiona un aparat de buna calitate, de la un producator care are un renume in acest domeniu.
Lentilele si celelalte mecanisme interne sunt elementele care determina marimea zoom-ului optic. Important este ca aparatul sa aiba un zoom optic cat mai mare; zoom-ul digital nu este foarte important, pentru ca el duce la pierderea calitatii imaginii. Opus acestui sistem, zoomul optic foloseste mecanica lentilelor pentru a ''apropia'' subiectul, astfel ca imaginea nu pierde din calitate. Ideal ar fi sa cumparati o camera video cu zoom optic de cel putin 10X.
CCD-ul (charged coupled device)
Desi poate parea la inceput un termen tehnic caruia nu considerati ca este nevoie sa ii acordati importanta, trebuie sa stiti ca CCD-ul unei camere video joaca un rol cheie in calitatea imaginii. Acesta este un senzor de imagine, aflat in interiorul camerei video, care este responsabil de captarea luminii si transformarea ei in pixeli. CCD-ul detecteaza si transforma luminozitatea care patrunde prin lentile in cele trei culori primare (rosu, albastru si verde), si foloseste aceasta informatie pentru a produce imaginea finala.
Ca dimensiune, senzorul CCD este mis, masurand cativa milimetri. Cu cat acesta este mai mare, cu atat este mai bine. Daca ati ramas cu 2-3 camere video si nu stiti pe care din ele sa o alegeti, atunci va sfatuim ca dimensiunea senzorului CCD sa fie factorul determinant.
In trecut, majoritatea camerelor de filmat digitale destinate amatorilor aveau numai un senzor CCD, pe cand cele profesionale foloseau de obicei trei. Astazi insa, majoritatea producatorilor au inceput sa scoata pe piata camere video cu trei senzori la preturi accesibile. In cazul unui sistem avansat, lumina incidenta este descompusa in cele 3 componente primare de culoare (rosu, verde si albastru), iar fiecare semnal este colectat de catre unul dintre cele 3 CCD-uri. Deoarece fiecare semnal este procesat de un CCD distinct, nu exista pierderi si reproducerea culorilor este mult mai precisa. Prin comparatie cu sistemul conventional cu 1 CCD, sistemele avansate ofera imagini imbunatatite din trei puncte de vedere: culoare, detalii si luminozitate. Asadar, daca aveti atatia bani la dispozitie, cumparati un aparat cu trei senzori.
In final, atunci cand evaluati calitatea senzorului, probabil ca va veti uita la numarul de pixeli. Desi mai multi pixeli inseamna o imagine mai sharp, mai clara, nu trebuie sa va faceti probleme din acest punct de vedere, atata timp cat CCD-ul are cel putin 340K pixeli. Daca vreati sa faceti si fotografii digitale cu camera video, atunci numarul de pixeli devine mult mai important.
Lumina
Calitatea imaginii video si performanta camerei in conditii de lumina scazuta sunt probabil cea mai mare problema a producatorilor, in acest domeniu. Cum este putin probabil ca veti filma numai afara, in conditii de luminozitate perfecte, va trebui sa acordati o atentie sporita capacitatii camerei video de a filma in lumina slaba.
Producatorii ''ataca''aceasta problema din diferite unghiuri. Unii au decis sa sporeasca lumina ambientala cu un LED intern sau prin tehnologia infrarosie, pe cand altii folosesc combinatia de inchidere rapida a obturatorului cu capacitatea senzorului CCD de a procesa lumina. Lasand la o parte tehnologia si modul in care este rezolvata problema, important este ca aparatul sa dispuna de un astfel de sistem.
Formatul de inregistrare
Majoritatea camerelor video digitale inregistreaza pe MiniDV, DVD-R/DVD-RAM sau memorii flash.