Canapeaua - cea mai vanduta piesa de mobilier

CanapeaCanapeaua - cea mai vanduta piesa de mobilier in ultimii trei ani

 

Sfarsitul fiecarui an ofera, printre altele, prilejul efectuarii unor topuri retrospective, in domenii variate de interes. In spiritul acestei "traditii" articolul de fata isi propune prezentarea celei mai vandute piese de mobilier din ultimii trei ani. Vedeta este canapeaua. De ce? Pentru ca poate fi schimbata des, datorita pretului rezonabil si a manevrarii usoare; pentru ca are multipla functionalitate, pentru ca poate tranforma infatisarea unei incaperi in mod radical.

 

Anul 2005 aduce o schimbare majora in privinta gusturilor si a mentalitatii cumparatorilor. Se constata o preocupare pentru calitatea materialelor si pentru designul deosebit. Pe langa modelel clasice si celebrul coltar, romanii au cumparat si modele de canapele dintre cele mai neobisnuite pentru preferintele lor de pana atunci: modelul Togo, creatia lui Michael Ducaroy, fabricata din multiple straturi de spuma, cu tapiteria generoasa, confectionata dintr-o combinatie de bumbac, lana si pene, avand un design inovator (desi este a intrat pe piata pentru prima data acum mai bine de 30 de ani, in 1973) sau modelul Hol Plus, cu structura pernelor de sezut din miez elastic (arcuri elicoidale) si cu pernele spatarului umplute cu fibra siliconizata. Canapelele cu structura metalica, in varianta fixa sau extensibila, cu tapiserie textila, disponibila intr-o gama larga de culori, modelul Croma sau Hendrix, s-au gasit, de asemenea, in topul preferintelor.

 

Si in anul 2006 canapeaua rezista in fruntea clasamentului celor mai vandute obiecte de mobilier. Comparativ cu anul 2005, in acest an, coltarul  este usor detronat de canapeaua modulara in pachet cu fotoliile confortabile. In materie de finisaje sunt preferate in continuare materialele textile, fiind mai putin costisitoare, dar si pielea naturala sau artificiala. Tendintele anului 2006 inclina catre liniile curbe si formele organice pentru elementele din piele, in contrast cu simplitatea absoluta a structurii vizibile, de regula, din metal. Cusaturile canapelelor din piele sunt fie foarte discrete, lasand impresia unui obiect dintr-o singura bucata, fie accentuate, in vederea crearii unor desene interesante.

 

Canapeaua continua sa fie privita ca "piesa de rezistenta" si in 2007. Oferta magazinelor se organizeaza, insa, pe ansambluri, in care sunt oferite mai multe tipuri de mobilier, canapelele fiind valorificate numai in cadrul unor intreguri. Pe langa modelele simple, un procent interesant in preferintele romanilor il ocupa si modelele clasice, masive. Insa orice model incepe sa fie gandit in stilul si cromatica mobilierului, pentru ca intregul ansamblu sa capete echilibru. "In general se cauta designul minimalist, sunt apreciate accesorizarile, precum spatarul reglabil, rabatabil, sezutul extensibil, dar se cauta si canapele cu spatarul mai inalt, sezutul moale si cu manere laterale", conform declaratiilor Ralucai Nasta de la Innova. Desi segmentul celor care opteaza pentru formele moderne/avangardiste creste, cei care prefera clasicul raman intr-un procent constant de 18-20%. Se contureaza, insa, treptat si oferta pe segmentele superioare de pret, semn al maturizarii pietei, astfel ca solicitarile se deplaseaza spre canapele moderne din categoria  lux si premium. Canapeaua din piele continua sa fie si in acest an in topul preferintelor romanilor, foarte cerute fiind culorile deschise: bej ivoriu sau chiar alb. In materie de finisaje in topul preferintelor cumparatorilor se afla stofa.

 

Canapea bulineElementul cheie in amenajarile interioare este si in 2008 tot canapeaua - piesa de mobilier care confera personalitate incaperilor si fara de care intregul ansamblu ar fi anost. Pe langa modelele clasice extensibile sau nu, din piele sau acoperite cu stofa, moderne sau clasice, cu 2 locuri sau tip coltar, oferta de anul acesta aduce cateva modele dintre cele mai extravagante: Loope Lopita - o canapea modulara, dintr-o singura bucata de lemn tratata cu diverse subtante, care se poate plia, roti, incolaci in diverse moduri; Canape, cu finisaje clasice, realizata in asa fel incat jumatate se situeaza pe podea si jumatate pe perete; Tantinassi (vezi imaginea), confectionata din perne rotunjite, divers colorate, asemanatoare unei cutii cu bomboane. Se merge in continuare pe combinarea functionalitatii si confortului cu efectul estetic. Gustul romanilor pentru extravagant s-a dezvoltat foarte mult in decursul ultimilor ani, astfel incat modelele avangardiste au ajuns in topul preferintelor, detronand treptat pe cele clasice.

 

www.incasa.ro