Carciumareasa - Zinnia elegans

Carciumareasa (Zinnia elegans) este o floare anuala din familia Asteraceae, originara din Mexic, cea mai cunoscuta din genul zinnia. Unul din motivele pentru care ar trebui sa iubim aceasta floare este pentru ca exista intr-o varietate foarte mare de culori: crem, galben, coral, portocaliu, rosu, portocaliu inchis, purpuriu, roz. Inflorescentele pot fi foarte mari, pana la 15 cm diametru si pot avea unul sau mai multe randuri de petale.

Carciumareasa este o floare potrivita pentru borduri, sau straturi de flori, care infloreste din iunie pana in septembrie, octombrie. Varietatile care cresc mai inalte pot fi asezate in straturile de flori din fundal si pentru flori taiate, iar cele scunde in bordurile de pe langa alei, de la marginea peluzei sau in ghiveci. In general, planta creste pana la maxim 90 cm inaltime, iar foliajul se intinde pe 30 de cm.     Carciumareasa - Zinnia elegans 2

Ingrijre si cultivare
Carciumareasa (Zinnia elegans) este o planta care se cultiva foarte bine in sol usor drenabil, argilos, bogat in substante nutritive, cu un pH intre 6,1-7,8. Plantati floarea intr-un loc insorit, pentru ca iubeste caldura si udati-o regulat, dar nu foarte des (aveti grija sa nu ii udati frunzele). Nu tolereaza inghetul.

Trucuri de ingrijire:
- daca doriti o tufa bogata de carciumarese, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta are
15 cm; altfel, lasati tulpinile inalte;
- inflorescentele ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire;
- de asemenea, daca rupeti lastarii laterali, florile vor fi mai mari;
- daca foliajul este verde-galbui si floarea nu se mai dezvolta, tratati planta cu o substanta
fertilizatoare.

Carciumareasa atrage fluturii, albinele si pasarile.

    Carciumareasa - Zinnia elegans 1

Inmultire
Carciumareasa se inmulteste prin seminte; acestea se presara direct in gradina, in locul in care
vor ramane, insa numai dupa ultimul inghet. Daca doriti sa aveti carciumarese mai devreme, faceti rasaduri, in casa, cu pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet prognozat. Radacinile sunt insa foarte sensibile, asa ca aveti grija cand o transplantati.

In conditiile in care rasadurile sunt tinute intr-o incapere cu 21-24 grade Celsius, semintele vor germina in 7 zile.

Boli si daunatori
Zinnia elegans - carciumareasa este atacata de fainare, daca sta in umiditate foarte mare si daca
tufele sunt foarte dese; in acest caz, stropiti planta cu o solutie preparata din 1/2 lingurita bicarbonat, cateva picaturi de sapun lichid amestecate in aproape 2 litri de apa. Mai poate fi atacata de afide, carabus (Popillia japonica) sau de paianjenul rosu. Daca este udata foarte des, radacina poate putrezi. De asemenea, aparitia ciupercilor poate fi prevenita daca exista o buna circulatie a aerului.

24.04.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
foto: corbis.com