Cat mai aproape de baia ideala

baia perfectaExpertii sustin ca decorarea baii incepe cu alegerea gresiei si a faiantei si se finalizeaza cu accesoriile, care trebuie sa fie in ton cu aceste prime doua elemente. In materie de modele si culori, anul acesta se poarta pardoseala care imita lemnul sau piatra si cea cu insertii de metal. Pentru baile mici este recomandat ca placile de gresie sau de faianta sa aiba dimensiuni reduse si modele simple, pentru a conferi impresia de spatialitate. Pentru aceste tipuri de bai mozaicul de sticla reprezinta o solutie fericita din punct de vedere estetic.

 

O regula arhitecturala de baza sustine ca deschiderea usii trebuie sa se faca inspre interior, iar elementele aflate in raza vizuala ar trebui sa fie chiuveta si oglinda. Daca spatiul nu permite totusi acest tip de aranjament, deschiderea usii se va face in exterior, iar elementele componete vor fi pozitionate tinandu-se cont, in primul rand, de functionalitatea lor (WC-ul, de exemplu, va fi amplasat cat mai aproape de coloana de scurgere).

 

Un element important il constituie oglinda. Nu alegeti oglinzi de dimensiuni mici, indiferent de suprafata de care dispuneti si, cu atat mai mult, daca este vorba despre o baie minuscula. Oglinda va dubla vizual spatiul si va reflecta lumina. De obicei, acesta este pozitionata pe acelasi perete cu chiuveta, deasupra acesteia.

 

Un model de baie "ideala", amenajata intr-un spatiu relativ restrans (2:2), este cea din hotelurile de lux din America. Usa are deschidere in interior, iar cada este pozitionata in partea dreapta a incaperii, la o distanta suficient de mare de usa, astfel incat sa permita deschiderea acesteia. In partea stanga se afla un blat de marmura cu o intindere pe tot peretele, in care sunt incorporate doua chiuvete. Deasupra acestora este amplasata o oglinda de dimensiuni mari. Toaleta se afla pe peretele opus intrarii, contrar regulilor de design, din motive de functionalitate. Spatiul central al incaperii este astfel liber si ofera  acces la toate obiectele sanitare.

 

In timp ce in baile mari este permis aproape orice, cu conditia ca obiectele sanitare, mobila, pardoseala si peretii sa se armonizeze ca stil, nuante si forme, in baile de dimensiuni mici lucrurile stau diferit. Accesoriile si obiectele sanitare trebuie sa fie cat mai simple ca design. Intr-o astfel de incapere sunt indicate nuantele calde si placile ceramice cu modele foarte simple. Corpurile de mobilier potrivite sunt cele suspendate, cu rafturi deschise, eventual din sticla sau in culori calde.

 

Nu uitati sa tineti seama de stilul in care sunt decorate celelate incaperi ale locuintei dvs., in special dormitoarele, cu care baia formeaza o unitate functionala.

www.incasa.ro