Ce sunt alimentele organice?
Consumul alimentelor organice este bun pentru sanatate. Pe langa exercitiile fizice este bine sa aveti si un regim alimentar sanatos. O parte importanta din acest regim o pot constitui alimentele organice. De ce sa optati pentru o alimentatie organica, incercam sa va explicam in acest articol.
In Statele Unite ale Americii, de exemplu, industria alimentelor organice a inregistrat cresteri de 17-21%, pe cand restul numai 2-4%. Tendinta este clara: oamenii se intereseaza din ce in ce mai mult de alimentele sanatoase, care nu contin indulcitori, aditivi artificiali, pesticide, coloranti alimentari sau conservanti.
Dar ce inseamna ''organic''?
Un aliment este organic daca nu contine urme de pesticide sau conservanti, lucru care il face sa fie mult mai sanatos. Alimentele neprocesate si naturale sunt din ce in ce mai cautate de consumatori. Mai mult, pentru a nu exista incurcaturi, s-au stabilit reguli clare pe care trebuie sa le respecte toate alimentele de acest tip.
Agricultura organica:
- interzice folosirea ingineriei genetice;
- interzice folosirea iradierii pentru conservarea alimentelor;
- interzice folosirea ingrasamintelor artificiale.
Alimentele etichetate ca fiind ''organice'' sunt:
- cultivate in sol netratat cu substante sau ingrasamant chimic de cel putin trei ani;
- contin cel putin 70% ingrediente organice.
In alimentele organice este permisa si existenta pesticidelor, dar numai daca acestea se afla la un nivel foarte scazut, sub 5%.
Alimentele organice versus alimentele conventionale
Daca va hotarati sa cumparati alimente organice, trebuie sa stiti ca acestea sunt mai scumpe la pret decat cele obisnuite, deoarece cultivarea si recoltatea lor presupun existenta unui spatiu mai extins si o munca intensiva. In ultimul timp au aparut cercetari care arata ca alimentele organice sunt mult mai bune decat cele conventionale, atat din punctul de vedere al gustului, cat si calitatii.
Desigur, exista si ''cercetari'' care nu arata aceleasi rezultate. Un exemplu in acest sens este un raport publicat in2003 de Great Britain's Food Standards Agency, conform caruia nu exista nici un fel de dovada stiintifica conform careia alimentele organice ar fi mai sanatoase sau mai hranitoare decat cele obisnuite.
Realitatea este insa alta; am auzit cu totii povestile prietenilor veniti din strainatate, care de abia asteaptau sa se intoarca in tara si sa guste o leguma crescuta in curtea bunicii sau la tara, la parinti. Gustul este alterat aproape de tot la alimentele tratate cu substante chimice, lucru pe care de altfel il putem observa si la noi in ultimul timp. In ceea ce priveste calitatea si rolul alimentelor organice pentru sanatate, nu trebuie decat sa ne gandim la cate substante, aditivi, urme de pesticide contin celelalte, si alegerea nu va mai fi grea. Asadar, nu va lasati influentati de aspectul legumelor sau al fructelor - de obicei, cu cat sunt mai uriase, cu atat sunt mai departe de a fi naturale, organice.
Alimente organice, pentru protejarea planetei
In afara de motivul evident - un regim de viata sanatos -, exista si altul care ar trebui sa ne indemne sa consumam numai alimente organice. Agricultura organica este mult mai prietenoasa fata de mediu decat cea obisnuita. Folosirea pesticidelor si a fertilizatorilor chimici afeceaza negativ mediul, de cele mai multe ori conducand la distrugerea tuturor insectelor (nu numai a celor daunatoare pentru recolta respectiva) si, din greseala si a unor animale.
Folosirea in exces a pesticidelor are ca efect rezistenta culturii la daunatori. Conform Nutrition Australia, unii oameni de stiinta sunt sunt ingrijorati de faptul ca folosirea antibioticelor in tratarea culturilor duce la rezistenta unor agenti patogeni la unele antibiotice importante in medicina umana. Uniunea Europeana a reglementat ca incepand cu anul 2006, antibioticele care favorizeaza dezvoltarea (GPA: growth-promoting antibiotics) sa nu mai fie folosite in tarile membre. La fel, pestele crescut in fermele de piscicultura nu este la fel de sanatos, ca aliment, precum pestele care creste in salbaticie, pentru ca expune omul la consumul de pesticide si substante chimice.
O alegere inteleapta
Daca cumparati alimente organice, nu uitati ca pana si faina alba, cerealele rafinate si zaharul organic nu sunt cea mai buna alegere de pe lista. Cumparati in schimb cereale integrale, paine facuta din cereale integrale precum si biscuiti.
In ceea ce priveste fructele, daca acestea nu sunt organice, trebuie sa stiti ca printre cele mai putin tratate chimic se numara fructele tropicale precum mango, kiwi, banana, ananasul si papaya. Acestea au multa vitamina A si C, plus fibre si arome. Unele din fructele cel mai probabil tratate chimic sunt piersicile, nectarinele, prunele, strugurii de import si ciresele. Ideal este sa cumparati fructe de la taranii din piata, fructe cultivate chiar in curtea lor, desi nici macar acest lucru nu este o garantie ca nu sunt sanatoase.
La categoria legume, spanacul, telina, cartofii si ardeii grasi sunt cele mai tratate cu pesticide; la polul opus se afla porumbul, avocado, conopida, asparagus, ceapa, mazarea si broccoli.
Cand vine vorba de lactate, cumparati numai produse naturale, de la producatori care hranesc vacile organic si nu le trateaza cu hormoni sau antibiotice.
La fel, carnea provenita de la animale crescute organic, ouale de gaina si lactatele de acest tip sunt ceva mai scupe la pret, dar sunt cu mult mai bune decat celelalte.
La cumparaturi, dupa alimentele organice