Certificatul de urbanism
Probema terenului
Este o mare diferenta intre un teren pe care il aveti si unul pe care doriti sa-l achizitionati: acela aflat deja in proprietatea dvs., bun, rau, este al dvs si gata. Se poate, insa, sa fie atat de rau incat sa nu puteti niciodata sa-l folositi asa cum ati dori.
Cred ca ar trebui sa lamurim ce inseamna bun si ce inseamna rau in ceea ce priveste un teren. Bun este, de regula, un teren aflat in intravilan, rau este unul amplasat in extravilan.
Lucrurile pot capata, insa, nuante: exista destule terenuri amplasate in intravilan care pot fi «rele», de pilda un teren intravilan care este traversat de o linie de inalta tensiune sau strabatut de o conducta de transport gaze naturale de inalta presiune, sau care este in zona de 50 m de protectie a unui cimitir...
Iata ca un teren in principiu bun poate fi needificabil, adica de neconstruit in realitate.
Si in cazul unui teren extravilan, in principiu needificabil, lucrurile pot fi privite nuantat.
De exemplu, un teren extravilan va putea fi inclus in perimetrul intravilan prin extinderea orasului, sau proprietarul unui teren mare, de ordinul hectarelor, poate actiona prin elabora-rea unor documentatii PUZ care sa aiba drept finalitate introducerea respectivului teren in intravilan. Proprietarul unui mic teren amplasat in extravilan nu poate face, din pacate, mare lucru, el trebuie sa astepte ca orasul, in dezvoltarea sa, sa includa si respectivul teren in urma modificarilor perimetrului construibil.
Certificatul de urbanism
Pentru ca sa simplificam lucrurile, daca vreti sa aveti un raspuns la intrebarea care va framanta privind terenul de care dispuneti, ati putea sa va adresati Primariei solicitand un Certificat de Urbanism.
Dar si mai bine ar fi sa va adresati unui arhitect care si el ar face cam acelasi lucru, ar solicita eliberarea unui CU, dar, in plus, ar putea obtine date suplimentare, cum ar fi: calitatea terenului, accesibilitatea la retelele edilitare, la caile de circulatie majore, ar putea sa faca o judecata asupra sensului logic de dezvoltare a orasului, iar uneori ar putea face chiar «minuni», adica, prin elaborarea unor Planuri de Urbanism de detaliu cu anumite restrictii, desigur, sa faca dintr-un teren needificabil unul edificabil.
Sursa: casasibiroul.ro