Curatenia de primavara cu mijloace ecologice

produse de curatat ecologiceAr trebui sa indepartam praful, murdaria si mucegaiul care s-au asternut de-a lungul anotimpului rece cu ajutorul otetului si alte mijloace care protejeaza mediul in locul chimicalelor?

In fiecare an se obisnuieste ca la inceput de primavara si in pragul Sarbatorii Invierii Domnului sa se faca ordine si curatenie in toata casa. perdelele sunt luate jos, se spala geamurile, se curata colturile in care nu am mai umblat de mult, dulapurile pana odinioara neglijate se golesc, hainele se aerisesc, iar rafturile se sterg de praf

In cazul in care ne gandim si la protejarea mediului inconjurator, actionam si din punctul de vedere al curatenii in mod ecologic apeland la astfel detergenti. Cu toate acestea , sfaturile bunicii si mijloacele babesti nu reprezinta intotdeauna cheia succesului si cea mai inteleapta cale de urmat.

Mijloace ecologice de curatat

1. Acidul citric: impiedica aparitia si depunerea calcarului. Atentie: nu trebuie folosit pe suprafetele de marmura, deoarece aceasta piatra nobila nu tolereaza aceasta substanta, astfel tocindu-se.

2. Abrazivi naturali: reprezinta o substanta de curatare a carei principala componenta este o pulbere minerala, iar in ciuda numelui acestia nu lasa urme si zagarieturi pe anumite suprafetele.
O definitie a curateniei are la baza trei componente: detergenti, “unelte” de curatat (perii, matura, mop), apa si timp.

Pot fi inlocuiti conditionat:

1. Abrazivii: sunt intr-adevar detergenti naturali, insa contin o pulbere minerala mai dura fata de alte substante. Astfel, suprafetele sensibile pot fi deteriorate daca nu aveti grija. Totusi trebuie sa avem grija la adezivii care contin inalbitori sau sunt fabricati pe baza de clor.

2. Acidul clorhidric: poate fi utilizat in departatrea impuritatilor dar in special a calcarului. In doze potrivite se poate folosi si pentru curatarea toaletei sau a ghiuvetei, dar nu si a tevilor, robinetilor, bateriilor!

Evitati dupa posibilitati urmatoarele mijloace de curatare

1. Acidul clorhidric: stati cat mai departe de vaporii periculosi ai acestuia. Afecteaza si deterioreaza instalatiile din domeniul sanitar.

2. Detergenti care contin clor: pe langa faptul ca degradeaza si polueaza mediul pot forma si vapori care pun in pericol sanatatea si viata celor care ii folosesc. In plus nu au un efect atat de stralucit impotriva calcarului si a altor depuneri.

3. Pastile dezinfectante: acestea sunt potrivite pentru toalete, le dezinfecteaza si emana un miros placut si intens. 

4. Detergent pentru tevi: acestea sunt niste substante deosebit de periculoase, alfandu-se printre cele mai agresive pentru gospodarie. Este indicat sa evitati folosirea acestora. Cel mai bine folositi instrumentele speciale in cazul in care se infunda vreo teava.

Cel mai important si de retinut este faptul ca cele mai indicate si mai bune mijloace de curatare si care protejeaza mediul sunt acelea folosite in doze optime.

InCasa.ro