Chiuveta de bucatarie - materiale

chiuvetaPoate va imaginati ca selectarea si achizitionarea unei chiuvete este un lucru simplu. In realitate lucrurile stau diferit, alegerea chiuvetei reprezentand o etapa importanta in sirul mai amplu de lucrari de amenajari interioare. Modelul, forma, materialul, culoarea si, nu in ultimul rand, functionalitatea sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti seama in ceea ce priveste alegerea unei chiuvete pentru bucataria dvs.

 

Daca in anii 70-80 fonta era "la putere", reprezentand un material rezistent, in ultima vreme acesta a fost detronat de inox - un material mai putin greu, mai ieftin si mult mai usor de intretinut. Materialele disponibile sunt mult mai numeroase ca in trecut si aveti posibilitatea sa optati pentru: sticla, marmura, granit, ceramica, marmura falsa, otel inoxidabil, limitarile fiind dictate numai de suma de bani de care dispuneti.

 

Pentru chiuvetele de bucatarie specialistii recomanda inoxul sau otelul inoxidabil. Inoxul este cel mai utilizat material in bucatarii, fiind cel mai igienic si cel mai usor de curatat si avand proprietatea de a se regenera, datorita aliajelor din compozitie. Acestea permit formarea pe suprafata a unui strat pasiv, regenerabil sub influenta oxigenului din apa. In materie de finisaje puteti opta pentru: finisajul mat, finisajul lucios, finisajul texturat sau pentru finisajul microtexturat. Trebuie sa stiti ca tabla de inox cu aspect matuit rezista mai bine la folosirea zilnica, iar petele de grasime se curata mai usor. Otelul inoxidabil este un material rezistent, durabil, se curata foarte usor, iar varietatea de forme si modele existente pe piata va permite sa alegeti acea chiuveta al carei design este pe gustul dvs.

 

Pe langa materialul din care este confectionata, atunci cand achizitionati o chiuveta trebuie sa aveti in vedere si configuratia acesteia: marimea, adancimea si forma cuvei/cuvelor. In general,  adancimea cuvei variaza in functie de modele (15 cm, 17 cm, 19 cm, 22 cm, 25 cm), iar forma poate fi: ovala, rotunda, patrata, dreptunghiulara. Ca adancime, cuva chiuvetei nu trebuie sa depaseasca zona pentru acces la robinetii de trecere.

 

Culoarea si stilul reprezinta si ele aspecte importante in alegerea dvs. si contribuie la crearea unui ambient armonios. Chiuveta nu trebuie sa intre in contradictie cu tema sau stilul decorativ al bucatariei: daca aveti un decor retro, atunci folositi culori deschise, energice ; stilul minimalist necesita nuante neutre si linii drepte, iar pentru cel clasic puteti folosi finisaje din metal cu linii discrete din lemn. Oricare ar fi stilul ales ideea de baza este aceea de imbinare armonioasa a elementelor componente ale unui decor.

 

www.incasa.ro