Copacii din gradina noastra

     O gradina parca nu este completa daca nu are macar un copac care sa fie in acelasi timp punct de atractie, loc umbros si pata de culoare in functie de anotimp. Indiferent cat de mica sau cat de mare aveti gradina, aceasteia nu trebuie sa ii lipseasca copacii sau dupa caz arbustii ornamentali. Acestia sunt in permanenta schimbare atat de la o zi la alta dar mai ales de la un sezon la altul.

     Nu putine sunt avantajele pe care vi le ofera un copac, o foioasa de exemplu va incanta ochii cu frunzele verzi vara si rosii-galbene iarna, iar in cazul coniferelor aveti parte de verde si prospetime intreg anul. Copacii ofera adapost casei, protejand-o de caldura vara si de viscol iarna. Vara gasim sub coronament o oaza de racoare si umbra. Prin procesul de fotosinteza frunzele elibereaza oxigen si improspateaza aerul pe care-l respiram. Radacinile copacilor previn alunecarile de teren si inundatiile. De asemenea si pasarile isi gasesc adapost intre ramurile copacilor si ne incanta auzul si privirea. Evolutia unui copac ne ofera importante informatii botanice si horticole. Si pana la urma putem folosi creangile unui copac drept suport pentru un leagan de care sa se bucure copii.

 buxus  

 Pentru gradinile mici si mijlocii sunt potriviti arbustii ornamentali care pot fi tunsi in diferite forme, acestia poarta numele de topiari. Cateva sugestii de arbusti ornamentali cu frunza permanenta sunt tuia columnara ( thuja occidentalis), ienuparul (juniperus sabine). Pentru gradinile mici si mijlocii este bine sa plantati doar specii de plante care nu au radacini voluminoase care sa afecteze fundatia casei sau utilitatile ingropate in pamant.

     De asemenea tufele mici si bogate ca levantica care este o planta cu frunze permanente ( lavandula), forsythia, acacia, salcam galben (cytisus) sau gardul viu-tufa cu frunze permanente ( buxus) pot delimita foarte bine spatiul gradinii. Inaltimea gardului natural poate varia in functie de dorintele dumneavoastra de intimitate. Tufele perene cel mai des folosite sunt: acuba japoneza, tisa si iarba bambus.Tufele de liliac bine ingrijite se pot transforma in gard. Foarte frumoase sunt tufanelele toamna. Este de preferat sa alegeti tufe cu flori care sa infloreasca succesiv, in toate anotimpurile.

Pentru gradinile mari va puteti gandi arbori mari de genul brazilor (abies alba), pinilor (pinus nigra) si molizilor, de efect sunt cei argintii (pina argentea), tisei (taxus baccata), cedrului (cedri ligni) si chiparosului albastru (glauca). Coniferele plantate in linie dreapta pot fi folositi ca linie de demarcatie sau de hotar. 

         tisa

     Daca preferati foioasele atunci cei mai potriviti sunt artarii japonezi si norvegieni, mesteacanul alb, carpenul, castanul, nucul, cornul, fagul, plopul si stejarul. Acesti copaci au coronament mare oferind umbra si racoare vara, si toamna chiar puteti culege si fructe in cazul nucului, cornului si castanului daca acesta din urma este comestibil.

 salcie       

 Foarte frumoasa dar si greu de prins este magnolia. Daca aveti in gradina un iaz mic sau o apa curgatoare prin apropiere atunci cu siguranta puteti planta salcii ( salix). Acestea sunt mari iubitoare de umezeala. Vara sub umbra lor puteti pescui.

     Si daca sunteti amatori de fructe atunci puteti planta pomi fructiferi de genul visinilor, ciresilor, caisilor, merilor si prunilor. Acestia sunt cei mai frecvent folositi in gradina. Desigur trebuie sa-i plantati la o anumita distanta unul de altul, sa-i curatati de uscaturi si sa-i varuiti primavara. Nu uitati ca le trebuie multa lumina.

www.incasa.ro

7 februarie 2007

Altheate