Palmierul de cocos (Cocos nucifera)
Este un membru important al familiei de palmieri Arecaceae, fiind, in acelasi timp, singura specie acceptata in genul Cocos. Copacii de cocos sunt inalti, ajungand pana la 30 m., au frunzele penate, lungi de 4-6 m si conurile de 60-90 cm lungime. Termenul de "cocos" se refera atat la copac in sine, cat si la semninte si la fructe.
Palmierul de nuca de cocos este cultivat la tropice pentru a fi utilizat in designul interior sau exterior, precum si pentru multiplele sale intrebuintari culinare; practic, aproape fiecare parte a cocotierului poate fi folosita de catre oameni, in diverse scopuri. In zonele cu temperaturi mai ridicate, un palmier similar - palmierul regina (Syagrus romanzoffiana) - este utilizat in peisagistica. Fructele acestuia sunt foarte asemanatoare celor ale cocosului, dar mult mai mici. Palmierul regina a fost initial incadrat in genul Cocos, alaturi de palmierul de cocos, insa ulterior s-a revenit asupra deciziei, fiind reclasificat in genul Syagrus. Un recent descoperit copac de pamier, si anume: Beccariophoenix alfredii din Madagascar, este aproape identic cocotierului, mult mai asemanator decat este palmierul regina.
Florile palmierului de cocos sunt poligame si monoice, aceasta insemnand ca florile de sex masculin si cele de sex feminin se afla in aceeasi inflorescenta. Inflorirea are loc in mod continuu. Palmierul de cocos este considerat a fi in mare masura xenogam, desi unele soiuri pitice sunt autogame. Nuca de cocos are endospermul comestibil, localizat pe suprafata interioara a cojii. In interiorul stratului de endosperm, nucile de cocos contin un lichid comestibil clar, dulce, sarat sau ambele.
Statul indian Kerala este cunoscut drept tara cocosului. Insusi numele statului deriva de la "kera" (arbore de cocos) si "alam" (loc sau pamant). Kerala are planje intinse pline cu copaci de cocos. Nucile de cocos reprezinta o parte din dieta zilnica a locuitorilor acestei zone, uleiul este utilizat la gatit, fibra de nuca de cocos in fabricarea mobilierului, decoratiuni etc.
Numele palmierului de nuca de cocos a fost stabilit de catre exploratorii portughezi, marinari ai lui Vasco da Gama, care au calatorit in India si au l-au adus cu ei in Europa. Suprafata bruna si paroasa a nucilor de cocos le-a amintit acestora de o fantoma sau vrajitoare pe nume Coco. Inainte de a primi numele de cocos, nucile erau denumite nux indica (nuci indiene), nume stabilit de Marco polo, in anul 1280. Cand au ajuns in Anglia, nucile acestui copac au primit denumirea de "coconut" (coco+nuci).
Corina Dovinca
InCasa.ro