Cum sa ingrijim un copac in primul an

Daca ati cumparat pentru gradina dumneavoastra un copac sau pom fructifer de la magazinele de specialitate inseamna ca trebuie sa aveti grija de aceasta investitie, care va fi foarte vulnerabila mai ales in prima iarna .

Un prim sfat este sa cumparati un copac mai mare cu radacini bine dezvoltate si puternice pentru a avea toate sansele sa se prinda mai repede si mai bine in solul gradinii dumneavoastra. Cu cat se va prinde mai repede veti beneficia  de toate beneficiile pe care vi le poate oferi adica umbra, culoare, parfum si efect estetic in general.

Un alt pas care trebuie urmat este asezarea bine stabilita dinainte a noului pom in peisajul gradinii, pentru a nu umbri unele zone de interes, pentru a nu dezechilibra o armonie deja existenta, lucru care ar duce la o noua si totala reamenajare a spatiului. Pomii ii plantam pentru a crea un zid de protectie contra zapezilor si curentilor dar si pentru a realiza un punct de atractie in gradina.

                  

            Pentru a rezista cu bine peste iarna trebuie sa evitati sa faceti cateva greseli fatale. In aceasta perioada sunt predispusi mai ales inghetului. Cea mai mare nevoie a unui copac, indiferent de anotimp, este apa, deci asigurati-i acestuia apa. Se stie ca este nevoie de un an ba chiar si trei pentru a dezvolta radacinile taiate in timpul transplantarii. Pentru a dirija apa direct catre radacini trebuie sa faceti in jurul copacului dupa plantare o mica adancitura, ca o depresiune in care sa se colecteze toata apa. Udati din abundenta si creati un strat protector in jurul bazei copacului.

            Puteti de asemenea sa infasurati trunchiul copacului cu o hartie speciala pentru a proteja scoarta pana cand frunzele vor fi suficient de viguroase si mari pentru a-l proteja, in timpul verii, iar iarna il va ajuta sa nu inghete.

            Pana de curand aracii sau parii infipti langa trunchiul copacului erau la moda, ajutand copacul sa creasca drept. Acum exista cadre din metal care inconjoara trunchiul, dar nu uitati sa le indepartati atunci cand nu mai este nevoie pentru a nu stanjeni cresterea copacului si mai ales pentru a-l obliga sa-si intareasca radacinile.

            Evident nu permiteti buruienilor sau altor lastari de copaci nedoriti sa va sufoce pomisorul.

Altheate

20 sept 2007

www.incasa.ro