Palmierul Talipot (Corypha umbraculifera)
Corypha umbraculifera este o specie de palmier, nativa din sudul Indiei (Coasta Malabar) si Sri Lanka, care infloreste abia dupa ce ajunge la 30 - 80 de ani de viata. Inflorescenta alb-crem iese din varful trunchiului si poate sa creasca pana la 6 m in lungime - aproximativ un sfert din inaltimea initiala a copacului. Este unul dintre cei mai mari palmieri din lume, indivizii atingand pana la 25 m in inaltime, cu un diametru al trunchiului de 1,3 m. Este un palmier-evantai, avand frunze mari, palmate, cu un diametru de 5 m., cu un petiol de 4 m. si pana la 130 de frunzulite. Este planta cu cea mai mare inflorescenta din lume; aceasta seamana cu o imensa esarfa de pene cu multe ramificatii, care se inalta deasupra coroanei si contine pana la 60 de milioane de flori individuale.
Palmierul Talipot reprezinta una dintre cele mai impresionante specii din lume, alaturi de Amorphophallus titanum, din familia Araceae, care are cea mai mare inflorescenta neramificata si de specia Rafflesia arnoldii, cu cea mai mare floare individuala din lume.
Corypha umbraculifera este monocarp, aceasta insemnand ca face floare o singura data in viata. Fructului ii ia aproape un an sa ajunga la maturitate, palmierul producand mii de fructe rotunde, galbene-verzui, cu un diametru de 3-4 cm, continand o singura samanata. Dupa ce copacul da samanta, rezervele sale se epuizeaza, isi incheie insolitul ciclu de reproducere si moare incet.
Palmierul Talipot este cultivat in sud-estul Asiei si de la nord la sud in China. Din punct de vedere istoric, frunzele sale au fost folosite ca materiale de scriere in diverse culturi ale Asiei de sud-est; acestea erau marcate utilizand o penita din fier, creandu-se astfel manuscrisele frunza de palmier. Frunzele sunt, de asemenea, utilizate pentru confectionarea acoperisurilor, iar seva copacului pentru fabricarea vinului de palmier. Pe coasta Malabar frunzele erau folosite pentru a face traditionalele umbrele pentru muncitorii agricultori sau pentru elevii din zonele rurale, cu cateva decenii in urma.
In limba malayalam (limba dravidiana vorbita in India) copacul mai este cunoscut si sub denumirea de "Kudapana", care se traduce astfel: "kuda" = umbrela si "pana"= palmier.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro