Baobabul Grandidier (Adansonia grandidieri)

baobabulImpunatorul si neobisnuitul copac se gaseste numai pe insula Madagascar, unde se afla in pericol de disparitie, din cauza distrugerii habitatului natural, prin inmultirea terenurilor agricole. Exista opt specii de boababi in lume, sase dintre acestea fiind endemice din Madagascar. Adansonia grandidieri este cel mai ciudat si maret dintre toti baobabii. Exemplarele din aceasta specie au trunchiurile masive, cilindrice, cu diametrul de pana la trei metri, acoperite cu o scoarta neteda, gri-rosiatica.  In anumite perioade ale anului, coronamentul plan al copacului poarta frunze palmate, verzi-albastrui, boboci maro-inchis sau flori spectaculoase, cu petale albe. Fructele mari si uscate de baobab contin seminte in forma de rinichi, al caror miez este comestibil.

Longevivul baobab Grandidier sta infrunzit din octombrie pana in mai si infloreste in lunile mai - august. Se spune ca florile au un miros asemanator pepenelui verde, se deschid chiar inainte sau imediat dupa apusul soarelui si tot polenul este eliberat in timpul primei nopti a infloririi. Polenizarea este facuta de catre mamiferele nocturne, cum sunt lemurienii. Acestia se deplaseaza printre frunzele copacului, introducandu-si boturile in florile albe si lingand nectarul de la baza petalelor. In acest fel polenul se depune pe fata animalelor.

Fructele coapte apar in noiembrie si decembrie. Spre deosebire de baobabii din Africa si Australia, se pare ca semintele fructelor gustoase ale baobabului Grandidier nu sunt imprastiate de animale. Lemurienii sunt singurele animale din Madagascar capabile sa faca acest lucru, dar nu exista dovezi ca ar face-o. In trecut lucrurile se poate sa fi fost diferite. Pe insula existau mai multe specii de animale, care au disparut odata cu colonizarea umana a Madagascarului, cu 1500-2000 de ani in urma, specii care ar fi putut sa raspanadeasca semintele baobabilor. Printre acestea se numarau speciile de primate, similare babuinilor sau pasarea elefant - cea mai grea pasare care a trait vreodata pe pamant, al carei cioc puternic ar fi putut deschide fructele mari ale copacului. Astazi, insa, apa pare sa fie cea raspunzatoare de imprastierea semintelor baobabului Adansonia grandidieri.

Pe insula tropicala lipsa apei reprezinta uneori o mare problema pentru locuitori. Se pare ca baobabul depaseste acest neajuns, stocand apa in lemul fibros al trunchiului sau, astfel ca, diametrul copacului variaza in functie de prezenta sau absenta precipitatiilor.

Adansonia grandidieri este cel mai exploatat dintre toti copacii din Madagascar. Miezul fructelor bogat in vitamina C este consumat in stare proaspata, iar din seminte se extrage uleiul de gatit.

Photo: wikimedia.org

Corina Dovinca
InCasa.ro