Palmierul de rattan

Termenul "rattan" provine din limba malaieza ("rotan") si desemneaza aproximativ 600 de specii de palmieri din subfamilia Calameae, native din regiunile tropicale ale Africii, Asiei si Australasiei. Multe specii de ratan difera de ceilalti palmieri, avand trunchiurile subtiri, cu un diametru de 2-5 cm., si partile internodale dintre frunze lungi. Nu numai ca nu pot fi catalogati drept copaci, dar acesti palmieri seamana cu vita de vie, agatandu-se de vegetatia din jur. Unele specii, insa - Metroxylon, Pigafetta, Raphia etc. - sunt reprezentate de copaci tipic palmierilor, cu trunchiurile stabile si etecte. Ratanul este oarecum similar bambusului, fiind unele dintre cele mai rezistente esente. Spre deosebire de acesta, tulpinile de ratan ("malacca") au miezul solid, acest lucru facandu-l mai durabil si mai greu de rupt.

Majoritatea populatiei de rattan (70%) poate fi intalnita in Indonezia, distribuita de-a lungul insulelor: Borneo, Sulawesi si Sumbawa. Restul de 30% traieste in Philippine, Sri Lanka, Malaiezia si Bangladesh.

Trunchiul palmierului de rattan poate masura 180 metri lungime, ceea ce ar determina ca arborele din familia Arecaceae sa fie cel mai inalt copac din lume. Insa acest record este numai unul teoretic, pentru ca palmierul se "indoaie" sub greutatea proprie in timp ce creste.

lemn de rattan rattan mobila de rattan

Acesti copaci din sud-estul Asiei au trunchiurile subtiri si flexibile; frunzele au spini mari, orientati inapoi, care se prind de crengile altor copaci, sustinand palmierul. In caz contrar, acesti arbori serpuitori s-ar prabusi. 

Datorita rattanului, padurile in care acesta creste au o valoare economica ridicata - este o specie usor de recoltat, necesita intrumental simplist si este usor de transportat. De asemenea, creste mult mai repede decat multi alti arbori tropicali.

Rattanul nu se destrama si este ideal in fabricarea mobilei. Reprezinta unul dintre cele mai versatile materiale naturale, putand fi folosit la fabricarea oricarui tip de mobilier: fotolii, masute, corpuri de iluminat, covoare si obiecte decorative. In ultimii ani, mobilierul din impletitura de fibre naturale este foarte cautat, gasindu-si locul in stiluri dintre cele mai diferite de amenajare, de la oriental, japonez sau colonial, pana la rustic sau chiar modern.

Foto: dreamstime.com ; yell.com ; thefurniturecompany247.co.uk

Corina Dovinca
InCasa.ro