Corpuri de iluminat

Corpuri de iluminatLampadarele generoase, obiectele de iluminat opulente si lampile sofisticate, utilizate in trecut, reprezentau o modalitate de etalare a bogatiei proprietarilor. Policandrul cat mai incarcat, mai stralucitor si mai impozant impodobea tavanele vechilor conace burgheze, ilustrand nivelului social ridicat. Situatia s-a schimbat treptat, iar moda s-a orientat catre simplitate ºi crearea de efecte. Si chiar daca obiectul luminii - becul - nu mai reprezinta un interes estetic atat de mare, rezultatul - lumina - ramane in continuare o sursa de inspiratie, punand in valoare mobilierul si celelalte obiecte de design interior/exterior.

 

Trebuie sa stiti, inainte de toate, ca ºi lumina are regulile ei - candelabrele nu au ce cauta in apartamente, lumina puternica nu isi gaseste locul in dormitor, iar lumina slaba nu poate fi utilizata la birou. Pornind de la aceste reguli va puteti transforma locuinta dupa preferinte, accentuand anumite elemente, facand ca incapera sa para mai calda si mai primitoare sau regland lumina in functie de ocazii ºi de destinatia incaperilor.

 

In materie de "ce se mai poarta" in ultima vreme se poate observa o tendinta accentuata de folosire a spoturilor. Acestea pot fi incastrate in tavanul fals sau aplicate, asigurand atat iluminat general, cat si pe cel de lucru. In functie de tipul de sursa cu care sunt echipate, spoturile creeaza o plaja larga de efecte ºi, cel mai important aspect: asigura un iluminat uniform.

 

In locul traditionalului candelabru, potrivit unui interior decorat in stil baroc, pentru interioarele moderne puteti apela la un grupaj de lampi suspendate cu design minimalist. Livingul este recomandat sa fie invaluit intr-o atmosfera calda si relaxata, pe care o puteti obtine prin amplasarea in preajma fotoliiilor sau a canapelei a unui lampadar cu tija in arc sau a unei lampi cu picior pe o masuta joasa, la nivelul bratelor canapelelor. In dormitor lumina trebuie sa creeze o ambianta intima, astfel ca, la nivel general, ea poate fi asigurata de o plafoniera ajutata de aplice din aceeasi familie stilistica. La masuta de machiat trebuie sa existe o lumina reglabila si o oglinda bine luminata. Noptierele pot fi prevazute cu veioze sau, in cazul in care nu sunt preferatele dvs., puteti opta pentru lampi cu brat rabatabil pe ambele laturi ale patului; ele vor da lumina buna de citit, lasind totodata spatiu pe noptiere. Pentru birou este absolut necesara o lampa cu brat rabatabil si "palarie" reglabila. In ceea ce priveste bucataria, aceasta trebuie sa fie prevazuta cu mai multe surse de lumina. Plafoniera de dimensiuni mari poate da o lumina generala bine difuzata dar va  creea umbre in zona chiuvetei. Deasupra frontului de lucru este necesara lumina suplimentara, in acest sens puteti folosi spoturi ingropate sau aplicate sub corpurile suspendate deasupra blatului de lucru. In ceea ce priveste lumina din bai, aceasta trebuie sa aiba o intensitate suficienta si sa nu lase umbre. In baile de dimensiuni mici lumina de la oglinda este suficinta pentru a lumina intreaga incinta, dar in cele mai mari este necesara si o lumina generala, asigurata de o plafoniera sau de spoturi. Atunci cind oglinda este de dimensiuni mici se pun aplice pe ambele parti astfel incit sa lumineze fata privitorului uniform. De asemenea se pot monta aplice si deasupra oglinzii.

 

In materie de culori, specialistii recomanda griul si albul pentru candelabre si lampi. In ceea ce priveste veiozele de decor, acestea se gasesc in toate nuantele, de la culori tari la cele pale, si trebuie adpatate fiecarei camere in parte.

 

www.incasa.ro