Cultivarea si ingrijirea cactusilor

Colectionarea cactusilor poate fi o intreprindere foarte interesanta si distractiva in acelasi timp, pentru ei sunt plante cu forme variate si/sau unice, iar cultivarea acestora nu necesita eforturi exceptionale. Crearea unui mediu care sa dea roade se bazeaza pe mai multe incercari. Odata ce ati gasit amestecul de pamant potrivit, cantitatea de apa si lumina necesare pentru o buna dezvoltare, plantele vor creste.

Asadar, cultivarea si inmultirea cactusilor sunt destul de usor de realizat. Dupa cum am mai spus, exista trei variabile pe care trebuie sa le aveti in considerare cand cresteti cactusi:
- pamantul
- apa
- lumina.

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca exista cel putin doua tipuri de cactusi. Exista cactusii de desert, la care se gandeste toata lumea cand vine vorba de cactusi. Totusi, mai exista si cactusii de jungla, care cresc in padurile tropicale si in alte habitate pe care in mod normal le-am considera inadecvate pentru dezvoltarea cactusilor.

Cactusii de jungla
In aceasta categorie se inscriu speciile din genurile Acanthocereus, Disocactus, Epiphyllum,
Hatiora, Hylocereus, Lepismium, Rhipsalis, Schlumbergera, Selenicereus si poate inca cateva.

Aproape oricine a vazut cel putin o specie reprezentativa din acest grup, chiar daca nu stia ca este vorba neaparat de un cactus. Cele mai des intalnite sunt speciile de cactusi care infloresc sau sunt un simbol pentru anumite sarbatori: Hatiora gaertneri - cactusul de Paste, Schlumbergera truncata - cactusul pentru Ziua Recunostiintei (la americani) si Schlumbergera x buckleyi - cactusul de craciun sau Craciunita. Aceste plante sunt intr-adevar cactusi, in ciuda faptului ca nu au spini si nu pot suporta conditiile grele din desert. Acum ca asociem cuvantul "cactus" cu aceste specii mai deosebite, parca nu mai pare atat de ciudat ca au nevoie de alte conditii decat cele pe care le stiam pentru cactusii de desert.

Pamantul
Majoritatea cactusilor de jungla sunt specii epifite sau litofite, adica se dezvolta in copaci sau pe
stanci. Desi cuvantul "epifit" ne duce cu gandul la orhidee si la faptul ca acestea isi iau nutrientii din copacii pe care salasluiesc, cactusii nu sunt plante parazite. Ei isi iau substantele nutritive din aer, din frunzele moarte sau din alte materiale care se aduna in crapaturile stancilor sau crevase. Cei care cresc in copaci o fac numai pentru sprijinul pe care acestia il ofera, si nu pentru a isi trage substantele nutritive din scoarta lor. Pentru a avea rezultate cat mai bune alegeti un tip de sol care sa semene cu cel din mediul natural.

Unele ingrediente bune pentru amestecul de pamant folosit la cactusi este format din: scoarta de copac (talas), pietris, pamant de flori, turba si mulci facut din frunze. Cel mai important aspect in aceasta problema este un bun drenaj. Pietrisul ajuta la asta, mentinand pamantul aerisit, la fel face si scoarta de copac sau talasul (acesta retine mai multa umezeala). In cele din urma, talasul va forma un strat care va putrezi si va contribui la ingrasarea pamantului, care insa nu va mentine radacinile la fel de sanatoase. Nu este o ideea rea sa transplantati cactusii la fiecare 2- 3 ani intr-un amestec proaspat. Cea mai buna perioada pentru transplantare este la scurt timp dupa ce cactusul a trecut de perioada de inflorire, pentru ca acesta este momentul in care va incepe sa se dezvolte din nou.

Apa
Un sol bine drenat este o conditie de baza pentru ca apa sa nu ramana in jurul radacinilor. Daca
amestecul de pamant este cel potrivit, udarea nu mai este o problema. Cactusii de jungla se uda cam o data pe saptamana - aceasta ar fi regula de aur, dar mai exista si exceptii. Pe durata perioadelor foarte calde si uscate, udarea trebuie sa se faca de doua ori pe saptamana. Invers, daca timpul este racoros si umed, ploios, udati mai rar. La cactusii cultivati in interior aceste variatii in modul de udare nu se mai aplica. Pentru cei care locuiesc in regiuni mai reci, e foarte posibil ca planta sa trebuiasca udata mai des iarna decat vara, datorita umiditatii scazute din interior.

Cel mai simplu mod de a verifica daca este sau nu timpul sa udati cactusul este sa simtiti solul la suprafata, pana la 1,5 cm. Daca acesta este uscat, e timpul sa udati. Daca nu e uscat, nu udati. Nu lasati cactusii de junga prea mult timp fara sa apa. Daca segmente din tulpina sunt scorojite si pamantul este uscat, atunci este momentul sa udati planta. Aveti grija insa! Tulpina scorojita este si un semn ca planta a primit prea multa apa - pamantul insa va fi umed. Daca suntei in aceasta situatie, nu mai udati cactusul. Un cactus care a primit prea multa apa se va ingalbeni, va deveni din ce in ce mai scofalcit si incele din urma va capata o tenta rosuatica-maronie, ca un mar putrezit. Acest lucru se intampla pentru ca celulele din tesutul cactusului au primit prea multa apa si s-au rupt. Acest lucru se intampla de obicei mai intai de la capetele cactusului; procesul va continua si daca nu mai udati planta.

Lumina
Cactusii de jungla pot supravietui in mai multe conditii de lumina. Totusi, daca doriti ca ei sa
prospere, nu doar sa fie la limita supravietuirii, atunci cantitatea de lumina si intensitatea acesteia sunt ingredientele cheie. Cel mai bun pentru cactusi de jungla este soarele de dimineata si apoi umbra dupa-amiaza.

Nu numai ca lumina este esentiala pentru a avea un cactus sanatos, dar ea este principala responsabila pentru inflorirea multor specii. In conditii ideale, o anumita specie se va dezvolta foarte bine, dar nu va inflori. Conditia pentru a inflori este sa o expuneti pantru mai mult timp la lumina de intensitate mai mare. Nu uitati insa ca si plantele sunt arse de soare, la fel ca si pielea oamenilor. Daca aveti un cactus care a stat mai mult la umbra, nu il asezati direct in soare, pentru ca il veti omora. Acest lucru se aplica si in cazul cactusilor de desert, daca lumina este foarte puternica si afara e foarte cald.

Cactusii de desert
Aceste specii sunt originare numai in cele doua continente ale Americii. Cu toate acestea, multi
oameni, cand se gadesc la cactusi, ii vad crescand in desertul Sahara, unde nu exista practic nici un pic de apa. Aceasta perceptie gresita trebuie stearsa definitiv din minte daca vreti sa pregatiti / amenajati unui mediu propice pentru cactusii de desert. Acestia exista intr-o mare varietate de forme - exista cactusi mici, plati, columnari, dar si giganti mari cat copacii. Desi conditiile de cultivare ale cactusilor de desert sunt asemanatoare cu cele ale cactusilor de jungla, ele variaza totusi in functie de fiecare tip. Sfaturile urmatoare sunt generalizate.

Pamantul
Majoritatea speciilor de cactusi prefera un sol bogat in substante nutritive, pietros si cu un drenaj
bun. Pentru a crea un mediu in care sa creasca bine cactusii, trebuie sa folositi aceleasi ingrediente care sunt folosite si la cactusii de jungla: pietris, turba, talas. Amestecul de pamant trebuie sa fie aerisit, usor drenabil. Radacinile cactusilor nu trebuie sa stea in pamant imbibat cu apa. Ca sa va dati seama daca pamantul este bun pentru cactusi trebuie sa observati cum se comporta solul atunci cand udati; apa nu ar trebui sa balteasca la suprafata si sa se scurga cu greu, ci sa treaca cu usurinta prin pamant si sa curga prin gaurile speciale din ghiveci, in tavita. Intotdeauna trebuie sa va asigurati ca ghiveciul are gauri prin care apa se poate scurge, pentru cas nu este bine ca aceasta sa stea pe fundul vasului.

Apa
Cactusii de desert au o abilitate fantastica de a supravietui in conditii extreme, cu temperaturi
foarte ridicate si medii aride, aspre. Cu toate acestea, ideea ca ei nu au nevoie de apa sau ca ar trebui udati cat mai putin pentru a se dezvolta corect este fara discutie o idee falsa. In realitate, apa este un element esential cand vine vorba de supravietuirea cactusilor. Reputatia lor, de care am vorbit mai devreme, vine din cauza abilitatii lor de a supravietui in zone in care apa este disponibila numai in cantitati mici si la intervale neregulate. Majoritatea cactusilor de desert pot rezista la perioade lungi de seceta. Acest lucru se intampla pentru ca ei stocheaza apa pe care primesc in tesuturi. In plus, cactusii contin multe alte caracteristici care le permit sa retina acea umezeala si sa nu se usuce in caldura sufocanta.

Cactusii de desert sunt astfel ''construiti'' pentru a rezista conditiilor grele din habitatul natural in care se gasesc. Cu toate acestea, cand vine vorba de udare, cactusii nu trebuie uitati; nu le creati conditii de seceta, pentru ca aceste conditii le sunt potrivite numai in mediul lor natural. Fie ca sunt plantati in ghiveci, fie ca aveti norocul sa locuiti intr-o zona atat de calda incat sa ii puteti planta direct in gradina, cactusii trebuie udati de cate ori pamantul este uscat. Astfel, in zonele uscate si cu temperaturi ridicate, udati la intervale de o saptamana. In zonele mai reci si cu mai multa umezeala, udarea se poate face la 3-4 saptamani. Cheia succesului nu este sa evitati udarea, ci sa evitati sa udati prea mult. Cu alte cuvinte, e mai bine sa dati mai putina apa decat e nevoie, decat sa inecati cactusul. Evitati sa udati daca solul este inca umed.

Lumina
Spre deosebire de alti cactusi, cei de desert prefera sa primeasca multa lumina. Cand sunt inca
mici, soarele este daunator, asa ca nu mutati cacturii in plin soare pana nu au un sistem de radacini bine stabilit si sanatos. Chiar si atunci este bine sa feriti plantele de soarele puternic de amiaza. Acest lucru este recomandabil la cactusii plantati in ghivece deoarece caldura soarelui va incalzi radacinile cactusului mult mai repede decat insituatia in care acesta este plantat direct in pamant, in gradina. Un mod de a preveni acest fenomen este sa folositi ghivece ale si sa nu expuneti in permanenta cactusii la soare direct.

Daca dvs. cultivati cactusii in ghivece, ca plante de interior, sunt slabe sansele de a veti gasi in casa vreun loc in care acestia sa poata beneficia de cantitatea de lumina de care au nevoie. Din contra. In acest caz, folositi lampi fluorescente. Este usor de stabilit cand cactusii au nevoie de mai multa lumina: atunci cand cresc firavi.