Cum aranjam masa?

tipuri de meseExista suficiente ocazii pentru a organiza petreceri frumoase de-a lungul anului. Ca este vorba despre o masa in familie sau despre una oficiala, o masa decorata si aranjata cu grija si in conformitate cu evenimentul face parte din reusita intalnirii. Chiar si masa zilnica - micul dejun, pranzul, cina - au o alta valoare cand masa este frumos gatita.

In continuare, InCasa.ro va exemplifica si va explica regulile de baza cu al caror ajutor veti putea aranja si decora corect masa pentru orice fel de eveniment.

Pe langa vesela si tacamuri, fata de masa, servetelele, servetele, lumanarile, florile si meniurile reprezinta decoratiuni clasice, iar in functie de eveniment, acestea trebuie alese cu mare atentie.

Forma mesei
Fiecare masa - patrata, dreptunghiulara, rotunda sau ovala - trebuie sa fie aranjata intr-un loc potrivit, iar invitatii sa stea cat mai comod. O masa patrata le ofera acestora exact acelasi spatiu. In cazul unei mese draptunghiulare si daca sunt sase invitati, doi dintre acestia vor fi privilegiati: se vor aseza in capul mesei, iar atunci cand este vorba de o masa rotunda toate locurile sunt egale si nimeni nu va beneficia de un "loc de onoare". Mesele rotunde sunt ideale pentru 6 pana la 10 persoane, sunt comode si fiecare poate conversa cu fiecare, iar daca doriti sa le modificati si sa le mariti, acest lucru este posibil cu ajutorul placilor suplimentare, care transforma masa rotunda in una ovala.

Pentru a lua masa intr-un cadru cat mai confortabil trebuie sa avem in vedere ca fiecare invitat sa beneficieze de cca. 60 - 80 cm, iar scaunele sa aiba o inaltime de 45 cm, daca masa este de 72 - 76 cm. De asemenea, pentru a avea cat mai mult spatiu, este indicat ca masa sa fie in mijlocul incaperii.

Fetele de masa si alte accesorii
Un element foarte important in vederea amenajarii este fata de masa, care trebuie potrivita fiecarui eveniment in parte. Cel mai fin porzelan sau cel mai nobil cristal isi pierde din valoare, iar efectul nu este acelasi daca este asezat pe o fata de masa necorespunzatoare evenimentului (cele taiate sau patate sunt evident excluse!).

Materialele folosite impreuna cu vesela trebuie sa reprezinte o unitate, un intreg. Cand vorbim de materiale ne referim la armonia dintre culori si structura tesaturilor, dar si la calitate sau la caracteristicile de curatare si ingrijire. In cazul evenimentelor mai speciale, cu precadere la panz sau la cina, este potrivita o fata de masa alba. Pentru cafeaua de dimineata sau ceaiul de la ora 5 se folosesc de cele mai multe ori materiale colorate. Fetele de masa din materiale fine sau din damasc accentueaza caracterul festiv. Cu cat este mai nobila vesela si tacamurile, cu atat fata de masa trebuie sa fie mai fina, mai eleganta.

In cazul in care doriti sa amenajati in stil rustic, potrivite sunt tesaturile mai groase din bumbac. De asemenea, exista seturi si naproane, care inlocuiesc fata de masa. Acestea se folosesc mai degraba cand este vorba de ceva privat, de un eveniment in familie. Servetele sau celalalte decoratiuni se aseaza de cele mai multe ori pe mijlocul mesei. De regula, marimea corecta a unei fete de masa este de 25 - 30 cm in fiecare parte a mesei.

masa aranjataVesela, tacamuri si pahare
Vesela, tacamurile si paharele sunt alese in functie de evenimentul pentru care ne pregatim si trebuie respectata armonia dintre culoarea si materialul acestora cu restul tesaturilor (fata de masa, servete, etc.). posibilitatile sunt nenumarate: portelan fin, alb, decoratiuni romantice cu modele florale, vesela rustica din lut sau cea practica, pe care o folosim zilnic, usor de intretinut.

Tacamurile din argint sau cele suflate cu aur sunt potrivite pentru mese festive, in timp ce tacamurile practice, dar cochete din inox pot fi folosite oricand. Paharele din cristal insotesc cel mai bine tacamurile fine, deosebite, iar cele din sticla isi gasesc zilnic locul pe masa. Formele simple ale acestora pot fi combinate cu nuante tari ale fetei de masa sau alte decoratiuni mai incarcate.

Tacamurile, vesela si paharele sunt alese in functie de ocazie, de felurile de mancare si de bautura.

InCasa.ro