Cum pastram legumele peste iarna partea II
Temperaturile optime de pastrarea legumelor pe timpul iernii sunt urmatoarele:
Radacinoase 0/2 C; Varza -1/+1 C; Ceapa -3/0 C; Usturoi -6/+1 C; Cartofi +1/+4 C.
Cum se pastreaza varza?
Pastrarea verzei tarzii peste iarna se poate face in beci. Capatanile destinate pastrarii se curata de frunzele exterioare si se elimina si radacina cu o parte din cocean (se lasa 2-4 cm). In pivnita capatanile se pastreaza bine daca le tinem pe raft, in 2-5 randuri.
Cum se pastreaza ceapa si usturoiul?
Pentru ca ceapa sa se pastreze bine pe timpul iernii trebuie ca ea sa fie recoltata din timp, adica atunci cand tulpina falsa se inmoaie si frunzele se usuca. Pregatirea consta in indepartarea frunzelor si tulpinilor, taindu-se la 2-3 cm deasupra bulbului. Ceapa uscata se pastreaza fie asezata pe stelaje, in straturi de 25-40 cm, fie in ladite cu o capacitate de 35 kg. In cazul accidental in care bulbii de ceapa au inghetat, trebuie sa fie lasati pe loc, pentru a se dezgheta treptat. Daca sunt miscati si dusi la o temperatura ridicata, se inmoaie si nu mai pot fi consumati.
Usturoiul se pastreaza legat in funii sau se aseaza pe raft in straturi de 20-25 cm. Poate fi pastrat si in ladite de 10-12 kg.
Cum se pastreaza cartofii?
Cartofii se pot pastra in pivnita, in strat de aproximativ 1 m, avand grija ca pana la tavan sa ramana un spatiu de minim 80 cm. Este bine sa nu fie asezati direct pa pamant, ci pe un gratar din sipci sau macar pe un strat de paie. Alegerea cartofilor se face cu grija, indepartandu-se tuberculii taiati sau bolnavi. Umezirea stratului superior al de cartofi dovedeste ca in pivnita este prea frig, iar daca apar picaturi pe pereti si pe tavan, inseamna ca este prea cald. In pivnitele in care patrunde lumina, cartofii inverzesc. Cartofii verzi contin o substanta, solanina, care este otravitoare pentru oameni si animale. Daca inverzirea este slaba, cartofii se pot consuma, bine curatati de coaja iar pentru animale, fierti.