Depresia

depresia

macesul

milioane de femei sufera de depresie

Milioane de femei sufera de depresie. A ignora aceasta afectiune, lasand-o netratata, din comoditate sau nestiinta, este cea mai proasta idee posibila. In timp orice femeie care sufera de depresie se poate imbolnavi cu usurinta si de alte boli, mult mai grave si greu vindecabile. Aproape doua treimi dintre cazurile diagnosticate sunt femei, iar cercetatorii incearca si in prezent sa explice aceasta diferenta a numarului de cazuri in functie de sex.

Cel putin un sfert dintre cazurile de depresie se datoreaza in principal factorilor genetici. In cazul persoanelor care au avut in familie cazuri de depresie riscul imbolnavirii este de doua pana la patru ori mai mare. Se pare ca femeile sunt mai vulnerabile datorita unor gene specifice sexului. Un studiu recent, efectuat pe 81 de familii ai caror membri sufereau de depresie, a identificat patru zone cromozomiale asociate bolii, prezente mai ales la femei. Peste 80 la suta dintre femeile care au participat la realizarea studiului au mostenit o gena specifica, numita CREB1, responsabila pentru aparitia depresiei.

Aparitia depresiei este un rezultat al lipsei de serotonina, care are rolul de "mesager" intre celulele creierului, ajutand la reglarea dispozitiei. Barbatii produc cu pana la 52 la suta mai multa serotonina decat femeile, ceea ce scade drastic riscul aparitiei bolii. Dar femeile nu sufera doar din cauza deficitului de serotonina, ci si din cauza fluctuatiilor de estrogen si progesteron, variatii care pot cauza dezechilibre puternice ale sistemului nervos. Estrogenul poate bloca activitatea unei enzime cerebrale responsabila pentru reducerea productiei de serotonina. Scaderea nivelului de estrogen, mai ales in perioada menstruala, dupa nastere sau in apropiere de menopauza poate duce la un deficit temporar de serotonina. Desi nu toate femeile sunt afectate de aceste variatii, exista cazuri in care efectele sunt puternice. Fluxul hormonal se combina in unele cazuri cu predispozitiile genetice, producand depresii foarte puternice.

Nu trebuie ignorati nici factorii sociali. Rolul pe care il are femeia in cadrul familiei si in cel social, relatiile si stresul pot fi adevarate declansatoare ale depresiei. Datorita faptului ca femeile isi construiesc o imagine despre sine in principal bazandu-se pe succesul relatiilor acestea pot ajunge mult mai usor la o depresie.

In cazul depresiilor nervoase avansate trebuie sa consultati obligatoriu un medic specialist. Pentru tratarea in paralel NUMAI a depresiilor usoare, trecatoare, legate de o stare de oboseala generala, exista o serie de remedii naturiste: 
- Sunatoarea, care contine hipericina, un antidepresiv natural; trebuie sa evitati expunerile la soare, deoarece unul dintre principiile sale active este foto-sensibilizator.
- Ovazul este o cereala cu efecte tonice si de refacere, care contine o substanta antidepresiva naturala; este recomandat in perioadele de scadere ale tonusului, in demineralizari si in cazul starilor de oboseala depresiva.
- Roinita se bea sub forma de infuzie; ea amelioreaza starile de melancolie si iritabilitate si contribuie la un somn profund, fara vise; este recomandata persoanelor care sufera de cosmaruri.
- Macesul regleaza ritmul cardiac si reduce palpitatiile; este recomandat in special in hiperemotivitate si in stari de tensiune nervoasa.