Cum sa creati holul perfect

mobilier holHolul reprezinta una dintre cele mai importante incaperi din locuinta, dar decorarea lui este adeseori trecuta cu vederea. Nu uitati ca intrarea este cea care produce prima impresie vizitatorului si... prima impresie conteaza cel mai mult.

Holul da tonul a ceea ce va urma, este incaperea care anunta stilul de amenajare a intregii locuinte, prin urmare decorarea lui trebuie facuta cu atentie. Acesta misiune este destul de dificila, tinand cont ca tot holul este si cel in care se ingramadesc, de regula, o multime de lucruri: haine, incaltaminte, genti, ghizdane, umbrele etc.

In secolul al 18-lea holurile, in general, erau considerate a fi locurile de odihna si de liniste pentru calatorii intorsi din lungile lor vacante - prin urmare aerul racoros era retinut de placile de gresie alb - negre. Conform designerului Nina Campbell exista, insa, intotdeuna o modalitate de a decora o intrare intr-un stil dramatic si indrazneat. Holul este locul in care va puteti imprima personalitatea sau puteti reda istoria casei, sub forma unui scurt preludiu. Este, de asemenea, o incapare prin care oamenii trec zilnic foarte des, fara a petrece insa mult timp in ea, astfel ca va puteti permite sa fiti indrazneti.

Iluminatul

Daca aveti un hol lung, ingust si intunecat - cu alte cuvinte, victorian - nu disperati. Puteti sa-i imprimati un aer dramatic cu un iluminat inteligent. Incercati sa rupeti simetria, creand putin contrast, prin folosirea unor spoturilor incastrate, care sa realizeze o cascada de lumina pe unul dintre pereti, iar pe partea opusa acestuia folositi spoturi incastrate in podea. Ar trebui sa evitati sa folositi spoturile in centrul incaperii. Un alt truc este acela de a lumina capatul indepartat al holului sau a folosi oglinzi pe o parte a acestuia, facand spatiul sa para mult mai generos.

Folosirea dispozitivelor de reglare a intensitatii luminii creaza un efect dramatic - seara puteti folosi un iluminat relaxant sau unul intens pentru ca incaperile aflate de o parte si de alta a holului sa beneficieze de o lumina discreta.

Peretii

Tentatia este aceea de a-i pastra luminati si stralucitori, mai ales daca aveti un spatiu mic - insa puteti indrazi si alta abordare. Principalul lucru pe care trebuie sa vi-l amintiti este acela ca daca sunt camera care conduc catre hol, culoarea folosita trebuie sa se potriveasca cu schema coloristica a acestora. Insa nu trebuie neaparat sa folositi neutrele. In hol puteti avea o nuanta dramatica, cu un ton mai inchisa decat cea din camera de zi, care sa anticipeze trecerea.

O oglinda mare va reflecta lumina din jurul holului, iar peretii lungi pot constitui un loc perfect pentru a atarna o serie de tablouri, care pot adauga personalitate locuintei, fara sa rupa din spatiu. Pentru un aspect contemporan, curat, puteti folosi grupari subtile de culoare. Culoarea contribuie in mod esential la crearea atmosferei. Daca folositi neutrele adaugati culori puternice, stralucitoare pentru manerele usilor sau marginile dulapurilor. Puteti, de asemenea, sa vopsiti balustrada in diferite nuante ale aceleeasi culori sau, daca sunteti adeptii monocromaticului, aduceri cateva detalii cu ajutorul texturilor si a materialelor.

Podelele

Covorul este greu de intretinut, avand in vedere gradul de uzura (in hol traficul este permanent si intens). Podelele ar trebui sa fie din lemn sau din piatra, aceste materiale fiind mult mai usor de intretinut. Veti fi poate tentati sa folositi nuante pale pentru a lumina un spatiu traditional inchis, insa ganditi-va la cizmele murdare sau la bicicleta depozitata in hol. Pentru a nu sta tot timpul sa curatati, puteti opta pentru o pardoseala mai inchisa, care este mult mai practica, iar deschiderea spatiului sa fie realizata cu ajutorul iluminatului inteligent.

Depozitarea

In hol probabil ca nu aveti foarte mult spatiu pentru mobilier si trebuie sa va limitati la strictul necesar: un scaun pe care sa va asezati cand va puneti incaltarile si un loc de depozitare a lucrurilor. Incercati sa mentineti spatiul cat mai clar posibil si sa gasiti o garderoba care sa se potriveasca incaperii, pentru a evita dezordinea. Daca spatiul nu va permite optati pentru un cuier victorian sau pentru carlige chinezesti de perete. Este indicat sa comandati mobilier inteligent in vederea maximizatii spatiului. Chiar si intr-un loc mic puteti fi foarte creativ, modalitatea prin care reusiti sa stocati lucrurile fiind cea care face diferenta. Ganditi-va sa folositi mobilier multifunctional.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro