Intelegerea stilului asiatic
Decorul interior asiatic devine treptat unul dintre cele mai populare stiluri de decor si, avand in vedere ca multi incearca sa adauge elemente specifice acestui stil locuintei lor, tot mai putini reusesc sa realizeze acest lucru corect.
Multi au impresia ca designul interior asiatic implica doar adaugarea catorva litere sau simboluri caracteristice Orientului pe un perete, insa decorul asiatic presupune o intelegere mai cuprinzatoare a fenomenului, decat simpla inserarea a unor simboluri lingvistice.
Cultura asiatica nu inseamna doar incorporarea unor tablouri cu dragoni, chiar daca ea este recunoscuta mai ales datorita acestor simboluri. Dragonii ar trebui folositi ca tema, cu o poveste in spate, nu ca design in sine. In vest dragonii sunt perceputi total diferit fata de cultura asiatica, unde fiecare reprezentare evidentiaza o alta poveste, accentuand elemente traditionale, care au supravietuit secole de-a randul.
Designul asiatic este total diferit de alte tipuri de design, pentru ca a evoluat printr-un proces continuu de invatare si adaptare astfel ca, in zilele noastre, face parte din design-urile contemporane. De aceea, nu este neobisnuit sa gasim acest tip de design intr-o locuinta
Intelegerea scopului design-ului asiatic este vital si ajuta la insusirea pana si a celui mai mic element al acestui design. Intrati, de exemplu, intr-o cladire decorata dupa aceste repere asiatice si va veti mira cum ideea de spatiu suplimentar a fost generata fara a fi nevoie insa sa se mareasca fizic spatiul. Designul este atat de spectaculos, incat transmite ideea ca dimensiunea camerelor este mult mai mare, desi, in realitate, nu este asa. In decorurile vestice, este normal sa fie folosite oglinzi pentru a conferi acel sentiment de spatiu, insa decorurile asiatice folosesc o perspectiva diferita, numita perspectiva fortata a camerei.
Designul asiatic graviteaza in jurul luminii si ofera cai si mijloace pentru a permite trecerea luminii soarelui, astfel incat sa nu fie nevoie de lumina artificiala. In trecut, o locuinta asiatica era cladita in primul rand pe aceasta idee, fiind conceputa in asa maniera incat lumina solara sa fie suficienta pentru a cuprinde intreaga locuinta (aceasta idee s-a schimbat in locuintele asiatice actuale).
In final, nu trebuie sa uitati ca decorul asiatic este caracterizat de un stil minimalist. Nu supraincarcati locuinta cu prea multe accente asiatice. Cateva elemente cheie de inspiratie asiatica vor avea un efect mult mai bun pentru atractia culturala pe care o cautati.
Elemente specifice stilului asiatic
De fiecare data cand va hotarati sa redecorati camera ar trebui sa incepeti prin a va alege o culoare de baza. Stilul Asiatic este caracterizat de cateva culori - rosu, maro, auriu, gri si crem. Rosul este cea mai proeminenta culoare, pentru ca se crede ca aduce noroc. Totusi, in general, tonurile pamantii, naturale caracterizeaza cel mai bine stilul asiatic. De asemenea, toate lemaria ar trebui sa fie in nuante ciocolatii/burgunde.
In continuare, ar trebui sa va ganditi la textura camerei. Materiale naturale, precum: bambusul, hartia din orez si piatra sunt elemente specifice ale decorului asiatic. Separatori de camera Shoji, lumanari si rame de tablou din bambus, pietre de gradina si fantani sunt accesorii suplimentare perfecte pentru definitivarea decorului.
Avand in vedere centrarea pe natura a culturii asiatice, adaugarea de plante decorului este obligatoriu. O metoda ieftina si, in acelasi timp, populara, ar fi implantarea de bambusi in dormitoare sau bai. Copacii bonsai sunt o optiune valabila pentru continuarea modelarii culturale.
Folosirea animalelor sacre este o idee foarte buna pentru a adauga un sentiment oriental decorului locuintei. Elefantii, in mod special. Sunt simbolul puterii psihice si fizice precum si al responsabilitatii si loialitatii. Calariti de zei si aflati in posesia regilor, se spunea despre elefanti ca ar aduce noroc si prosperitate. Gasiti perne sau obiecte care au elefanti in continut.
Decorarea peretilor reprezinta un alt element de luat in considerare. Pergamente intiparite cu diferite simboluri chinezesti vor mari efectul unei ambiante asiatice in decorul dvs. Perdelele japoneze Noren, care sunt destinate usilor, pot, de asemenea, sa fie utilizate si pentru decorarea peretilor.
Religia Budista are o influenta puternica asupra decorului Asiatic. Incercati sa adaugati statuete din lemn cu Buddha pe rafturile bibliotecilor. Mastile cu Buddha vor accentua, de asemenea, sentimentul de liniste si relaxare ambiantei generale a locuintei.
Presuri din paie impletite cu margini colorate sunt populare in decorarile interioare de tip asiatic. Aceste covorase se numesc goza. In Japonia, ele sunt folosite pentru mers si dormit. Au doua straturi separate. Unul este cel central iar celalalt este marginea exterioara moale acoperita cu material//panza/stofa. Aceste cuverturi pentru podele sau bancute vor adauga o tenta autentica stilului asiatic al camerei dvs.
Un alt element clasic al designului Asiatic interior in reprezinta gongul. Sunt cateva tipuri de gong diferite, iar alegerea unuia dintre aceste tipuri se afla in stransa legatura cu dimensiunea spatiului. Unele gong-uri sunt foarte mari, asa ca aveti nevoie de o camera capabila sa gazduiasca asemenea gong. De o marime mult mai manevrabila ar fi gong-urile suspendate. Puteti, de asemenea, cumpara un gong care sa fie agatat de perete ca obiect de arta. Sunt incantatoare si ajuta la mentinerea ambiantei orientale.
www.incasa.ro
04.06.2008