Cum sa fotografiezi ca un profesionist interiorul locuintei

Arta fotografica si designul interior sunt doua preocupari contemporane care fac casa buna impreuna, in sens propriu cat si figurat. Organizezi o petrecere, dorestesti sa gasesti un comparator pentru locuinta ori, pur si simplu, esti mandru de noul mobilier si vrei sa impartasesti bucuria prietenilor tai aflati la distanta? Cateva fotografii realizate chiar de tine cu mult profesionalism ar putea fi tot ceea ce ai nevoie ca sa obtii un feedback pozivit.

Materialul de fata nu vizeaza detaliile tehnice, ci urmareste doar sa va ofere o perspectiva mai larga asupra laturii artistice a fotografiei de interior. Desigur, un aparat performant va face diferenta, insa nici nu este nevoie sa investiti special intr-unul daca posibilitatile financiare sunt depasite.  

Gaseste unghiul care te avantajeaza cel mai mult  
Nu e obligatoriu sa-l intuiesti din prima. Daca esti incepator, mai mult ca sigur vei avea nevoie de multe incercari pana sa-l gasesti. Specialistii spun ca unghiul din care este realizata fotografia o poate face pe aceasta interesanta, fie banala.  Imaginea trebuie sa transmita o “poveste”.  In timp ce surprinzi esenta camerei ca un intreg, nu ezita sa focusezi si detaliile care iti sunt dragi: masuta de cafea, noptiera, dulapurile, un tablou etc. Pastreaza toate fotografiile pana iei decizia care sa ramana.

Lumina
Un alt secret al oricarei fotografii reusite de interior este lumina. Inainte de a incepe treaba, inchide toate sursele artificiale de iluminare. Acest lucru confera cadrului mai multa profunzime si varietate cromatica. Asigura-te ca nu intra in “bataia” obiectivului obiecte metalice, oglinzi sau altele care sa reflecte lumina spre tine. Evita sa realizezi fotografii cu soarele in fata si incearca acelasi unghi in mai multe momente ale zilei. 

Pentru camerele cu geamuri expuse spre rasarit, momentul oportun este dimineata, iar pentru cele cu expunere spre vest, dupa amiaza.  Camerele cu expunere nordica si sudica ar trebui surprinse in momentul cand sunt cel mai inundate de lumina. Pe vreme mohorata amanati sedinta de fotografie pana cand soarele va straluci din nou pe cer.

Stilul locuinte
La fel ca un model uman, casa are nevoie de timp pentru a fi pregatita pentru sedinta fotografica. Evita aglomerarea obiectelor, fiindca incarca inutil imaginea si o fac obositoare pentru privitor.  Nu lasa multe lucruri pe masuta, cu exceptia catorva reviste si a unei cesti de cafea, si evita kitsch-urile. Trateaza fiecare fotografie cum ar fi realizata profesional pentru o revista. 

Fotografiaza colturile camerei
Este un truc simplu dar foarte important, pentru ca face camera sa para mai spatioasa. Atunci cand se fotografiaza frontal un perete, locuinta pare de obicei plata si lipsita de perspectiva. Fotografierea unghiurilor dau acelasi efect ca si oglinzile. Urmariti acest detaliu in revistele de specialitate si ne veti da dreptate.

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro