Confuzia stilului contemporan

stil contemporanStilul contemporan (sau modern, asa cum il numesc unii) se caracterizeaza prin linii clare si suprafete netede, fara detalii complicate. Asta nu inseamna ca locuinta va arata neaparat rigida, rece si sterila, asa cum suntem tentati sa credem. Zilele mobilierului masiv si ale decoratiunilor excentrice au trecut, iar incaperile contemporane reprezinta o combinatie de confort si elemente functionale, care contribuie la crearea unui spatiu aerisit si degajat.

Pentru a obtine aceasta imagine in locuinta dvs, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte, legate de: culoare, accente metalice, textura, tonurile lemnului si lumina.

Culoarea
Designul ambiental contemporan merge indeosebi pe nuante si tonuri neutre.  Astfel ca, atunci cand vopsiti peretii, alegeti umbre de maro, crem, gri sau alb pur. Deoarece culorile neutre pot induce deseori stari de plictiseala, asigurati-va ca in spatiul locuibil exista mici pete de culoare si accente in nuante vibrante. Aceste accente pot fi realizate si prin vopsirea unuia dintre pereti intr-o culoare mai puternica, prin adaugarea unei canapele rosii sau a unui accesoriu stralucitor (pernite decorative, covoare, paturi sau obiecte de arta). Aveti grija numai sa nu incarcati decorul, sa "supraaccesorizati", deoarece cheia designului contemporan este simplitatea.

Accentele metalice
Otelul inoxidabil, nichelul sau cromul reprezinta metalele predilecte folosite in designul contemporan, pentru cadre sau pentru finisaje. Mobilierul, obiectele de iluminat, accesoriile din baie, confectionate din aceste metale confera spatiului un aer elegant. In plus, accesorii, precum: carligele de garderoba, barele pentru prosoape sau rafturile din sticla cu cadre metalice dau un aspect elegant intregii locuinte.

Textura
Pentru a completa liniile clare, culorile neutre si accentele metalice folositi materiale precum: matasea, olanda sau lana, pentru a asigura locuintei un aer mai natural si mai primitor. In baie va puteti juca cu texturile, introducand in decor covorase din fire neregulate (ciufulite), prosoape colorate sau perdele de dus. In camera de zi texturile pot fi utilizate pentru pernite decorative, draperii sau tapiseria mobilei. Textura poate fi adaugata, de asemenea, si la pereti. Noile tapete, confectionate din panza, pot reprezenta modalitati interesante de a adauga adancime suprafetelor verticale. Retineti un sfat care v-ar putea ajuta: stati departe de modelele elaborate sau de detaliile complicate, pentru ca, in caz contrar, veti obtine un efect confuz, inadecvat unui decor contemporan.

Lemnul
Cand vine vorba despre suprafetele din lemn, designul contemporan se bazeaza pe extreme: modele in culori foarte deschise sau in tonuri foarte inchise. Atunci cand introduceti lemnul in decorul contemporan nu va limitati numai la masuta de cafea, ci utilizati suprafetele din lemn in accesorii precum: rame pentru fotografii, ghivece pentru flori (in general, de dimensiuni mari) sau rafturi. Simtiti-va liber sa adaugati lemn oriunde credeti ca este necesar, avand grija ca acesta sa se armonizeze cu intregul si sa aiba nuanta potrivita.

Iluminatul 
Iluminatul este extrem de important in designul contemporan, adesea fiind considerat elementul esential in ambientarea spatiului. Atunci cand alegeti obiectele de iluminat pentru locuinta dvs variantele sunt multiple. Retineti ca obiectele contemporane utilizeaza metalele si culorile indraznete, pentru a se armoniza cu celelalte elemente metalice sau pentru a crea accente. Foarte populare sunt lampile de podea sau spoturile.

Tinand cont de aceste cinci aspecte si incorporandu-le in decorul locuintei dvs veti fi pe drumul cel bun in a realiza un stil elegant si contemporan. Asigurati-va ca alegerile dvs reflecta propriile gusturi, iar ambianta va inspira si astfel veti fi beneficiarul unui spatiu primitor si frumos.

Photo: kabmurungraya.net

Corina Dovinca
InCasa.ro