Sfaturi de amenajare a locuintei
Felul in care arata o locuinta spune foarte multe despre identitatea si despre personalitatea proprietarului sau si tocmai de aceea amenajarea si decorarea ei sunt foarte importante. Traim intr-o lume aflata intr-o miscare continua si rapida si suntem bombardati din toate partile cu sugestii despre ce ar trebui sa purtam, ce ar trebui sau nu ar trebui sa mancam sau cu ce ar trebui sa decoram casa, dar foarte rar avem timpul necesar sa ne gandim la faptul ca poate felul in care ne aranjam camera are un efect asupra starii noastre de spirit, a creativitatii, a nivelului de energie si poate, cine stie, si a altor stari. Poate ca este timpul sa ne gadim serios la cine suntem noi si la cine vrem sa devenim si sa incercam sa modificam mediul in care traim, astfel incat sa ne putem atinge mai usor telurile.
Va prezentam, in continuare, cateva aspecte de care trebuie sa tineti seama pentru a va imbunatati viata si interiorul locuintei:
Armonia - toate camerele locuintei trebuie sa transmita un puternic sentiment de armonie. Aveti grija ca toate elementele decorului sa se potriveasca unele cu altele, subscriindu-se aceleeasi teme.
Punctele centrale - incaperile care au un punct central, o piesa de mobilier deosebita sau un obiect decorativ care atrage atentia, sunt mult mai atragatoare decat cele in care nu este evidentiat niciun element. Lucruri precum: un obiect de arta, o piesa arhitecturala de perete sau chiar o figurina sunt recomandate. NU folositi ca elemente centrale obiectele metalice, aparatele electrice sau electrocasnice, deoarece emit unde electromagnetice care intrerup circulatia energiei pozitive si distrug echilibrul incaperii.
Echilibrul - relizat cu succes prin echilibrarea greutatii vizuale a camerei, aceasta insemnand ca elementele decorative sau obiectele de mobilier vor fi aranjate in mod subtil si echilibrat in toate partile camerei, astfel incat sa nu existe colturi aglomerate si colturi goale in aceeasi camera.
Culoarea - acesata trebuie sa fie una clara, evidenta. Utilizarea culorilor "pozitive" favorizeaza circulatia energiei si face diferenta. Pentru crearea unui efect dramatic puteti introduce in decor o lumanarea sau un grup de trei lumanari parfumate. Trebuie sa fiti atenti la echilibrul culorilor in fiecare camera a casei, tinand cont de energia lor dominanta si sa evitati amestecurile nefericite.
Marimea si proportia - dimensiunile si proportiile unei camere sunt calculate de creier in functie de mai multi factori: lumina, culoarea, textura, personalitatea, balansul, armonia. Tineti cont de toate "efectele" pe care le poate produce un décor asupra creierului si folositi-le in avantajul dvs; utilizati numai piese de mobilier si elemente care completeaza marimea totala a camerei, evitati piesele mici in incaperile de dimensiuni mari, de exemplu.
Exista totusi o proportie pe care anticii o numeau proportia de aur sau numarul de aur. Este vorba de 1,618, numar ce reprezinta raportul dintre doua dimensiuni, lungimea si latimea unei camere de exemplu. In locuintele caracterizate prin proportia de aur, omul se pare ca se simte mai bine, aflandu-se intr-o legatura directa cu ritmurile naturii.
Ritmul - creati iluzia vizuala de miscare prin aranjarea camerei astfel incat ochii privitorului sa se poata misca de jur imprejur, de la un punct la altul. Acest "efect" nu trebuie insa tradus prin imprastierea lucrurilor prin camera.
Ambientarea spatiului sau designul interior reprezinta un subiect sensibil. Foarte multe persoane simt ca stapanesc acest domeniu si adeseori, rezultatul pe care in obtin in urma decorarii locuintei este contrar celui scontat. Un bun decorator se poate descurca cu ceea ce are deja, aducand mici, dar esentiale modificari mediului ambient. Elementele existente in decor, cum ar fi lumanarile si figurinele, pot fi cu usurinta rearanjate si amplasate inteligent pe dulapuri sau in colturile camerei pentru a crea un efect dramatic. De asemenea imbunatatirea iluminatului sau introducerea unor corpuri de iluminat in locuri neglijate pot schimba in mod fundamental aspectul unei incaperi.
Photo: 1
Corina Dovinca
InCasa.ro